Йордан Божилов: Български оръжия ще стигат в Украйна

България 27.03.2023 10:37 Снимка: ДНЕС+

Йордан Божилов: Български оръжия ще стигат в Украйна

"Български оръжия ще стигат в Украйна. Това стана ясно вече, включително има и доста публикации по въпроса. Няма да стане обаче директно", това заяви в предаването "Денят започва" по БНТ бившият заместник-министър на отбраната Йордан Божилов.

"Няма да участваме пряко в тези доставки, но така или иначе оръжия ще стигнат. България разполага с един от най-големите арсенали в момента налични старо съветски тип въоръжения и боеприпаси", каза още Божилов.

"Тази фаза на войната в Украйна изисква изключително голям запас от боеприпаси, най вече съветски тип и България може би е една от страните, може би и единствената страна в Европа, която може в момента, веднага да достави", добави Божилов.

"Ние видяхме, че Министерския съвет прие няколко акта, с които Министерството на отбраната ще предостави на ВМЗ - Сопот определено количество боеприпаси точно от тези калибри, които са най-необходими и за всички е ясно, че тези боеприпаси няма да останат във ВМЗ, а ще бъдат съответно препродадени и ще стигнат Украйна", каза още бившият зам.-министър на отбраната.

CHF CHF 1 2.02237
GBP GBP 1 2.32242
RON RON 10 3.93369
TRY TRY 100 5.44702
USD USD 1 1.79632