Янка Такева: Беше грешка затварянето на учениците от начален етап

България 28.10.2021 18:00 Снимка: ДНЕС+

Янка Такева: Беше грешка затварянето на учениците от начален етап

„Беше грешка затварянето на учениците от началния етап на образование и тази грешка трябва да бъде поправена, защото е пагубно за децата от 1 до 4 клас да бъдат от разстояние обучавани, ограмотявани и социализирани в образователната система“. Това каза пред БНР Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители към КНСБ.

Тя обясни, че на заседание на отрасловия съвет са били определени датите 8-10 ноември за връщане на учениците от 1 до 4 клас в училище.

Такева обяви, че сред учителите преобладава мнението за прилагане на германския модел за тестване на децата до 4 клас в домовете им от техните родители, след което да отиват на училище с отрицателния резултат от този тест:

„При големите ученици могат да се справят в училище и сами да се тестват". По думите ѝ и по-голяма част от родителите подкрепят този тип тестване на децата им:

„Разговарях днес с директори, заместник-директори и учители, които са направили проучвания в техните училища и 80% от родителите са за това".  

Синдикалната лидерка беше категорична, че учителите са готови да бъдат тествани два пъти в седмицата, за да провеждат присъствени учебни часове: 

„Членовете на СБУ около 40% сме ваксинирани, 21% от учителите, които са членове на синдиката, са преболедували Covid-19".  

Такева изказа умерен оптимизъм за успех на въвеждането на системата на бързите тестове в училищата. /tribune.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448