ВСС изслушва Борислав Сарафов и Николай Стайков от Антикорупционния фонд заради Нотариуса

България 06.02.2024 12:54 Снимка: ДНЕС+

ВСС изслушва Борислав Сарафов и Николай Стайков от Антикорупционния фонд заради Нотариуса

Това ще се случи следващият вторник

За следващия вторник Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще покани за изслушване и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов и Николай Стайков от Антикорупционния фонд. Повод за това е разследването на Мартин Божанов. Предложението бе направено от члена на съдийската колегия Драгомир Кояджиков в началото на заседанието на колегията.

Няма как да сме безучастни, каза още Кояджиков, цитиран от БТА. Предложението му за разглеждане на казуса бе прието като извънредна точка, която колегията разгледа в края на заседанието си. Колегата му Цветинка Пашкунова заяви, че има обстоятелства, които трябва да бъдат изяснени и предприети мерки.

Според нея трябва да бъде изискана информация от прокуратурата за заплахи срещу съдии. Всичко това е необходимо, за да се подкрепи доверието в съдебната власт, каза Пашкунова.

Председателят на Върховния касационен съд Галина Захарова призова колегите ѝ да подкрепят предложението на Кояджиков, за да бъде взето информирано становище по "този доста болезнен въпрос". С 11 гласа "за" предложението на Кояджиков бе прието.

Мартин Божанов бе убит в затворен комплекс преди няколко дни.

CHF CHF 1 2.013
GBP GBP 1 2.28956
RON RON 10 3.93393
TRY TRY 100 5.68004
USD USD 1 1.83612