ВСС: Дипломата на Гешев я има в интернет; ПРБ: През 1996 Рашков го назначава за следовател

България 14.08.2021 08:21 Снимка: ДНЕС+

ВСС: Дипломата на Гешев я има в интернет; ПРБ: През 1996 Рашков го назначава за следовател

През 1996 г. днешният министър на вътрешните работи Бойко Рашков е назначил Иван Гешев в съдебната система като следовател, заявиха за bTV от прокуратурата, след като по-рано днес силовият вицепремиер изрази съмнения в образованието на Обвинител №1.

В писмо до „24 часа“ от Висшия съдебен съветкоментират, че дипломата на Иван Гешев е публикувана на интернет страницата на ВСС, а законът не дава право на вътрешния министър да иска кадрови досиета на магистратите, само те могат да се запознават с тях. Така те обясняват защо е отказано на вътрешния министър Бойко Рашков да види дипломата и кадровото досие на главния прокурор.

Ето и отговора на ВСС:

Във ВСС е получено на 05.08.2021 г. писмо от Бойко Рашков - министър на вътрешните работи, с искане да се осигури възможност за извършване на проверка и предоставяне на документи, свързани с придобиване на съответното образование (право) и правоспособност на Иван Стоименов Гешев.

На същия ден ВСС е предоставил отговор, че „съгласно чл. 30а от Закона за съдебната власт, колегиите на Висшия съдебен съвет съставят, водят и съхраняват кадровото дело на всеки съдия, прокурор и следовател, а според ал. 6 на същата разпоредба, всеки съдия, прокурор и следовател има право да се запознае с кадровото си дело, както и да получава заверени копия от съхраняваните в него документи, при поискване“.

В писмото на ВСС е посочено също, че „във връзка с процедурата за избор на главен прокурор на Република България, открита с решение на Пленума на ВСС по протокол № 16/15.07.2019 г., на основание чл. 173, ал. 5 от Закона за съдебната власт, във връзка с Раздел II, т. 2 от Правилата за избор на председател на Върховния касационен съд, председател на Върховния административен съд и главен прокурор всички представени по процедурата документи са публикувани на интернет страницата на Висшия съдебен съвет, както и документите диплома за завършено висше образование и удостоверение за юридическа правоспособност, като същите са достъпни и понастоящем, в раздел „Архив“ – „Процедура за избор на главен прокурор на Република България. /БТВ

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448