Всички страни членки на ЕС са приели закона за етикетиране на генетично модифицирани храни
България 19.05.2005 13:04
Разработването на нови законодателни мерки във връзка с генетично модифицираните храни е свързано с желанието на потребителите за повече информация и достъп до съвременните научни твърдения относно ползите, рисковете и предприетите мерки за контрол. Това каза днес по време на кръгла маса по отношение на генетично модифицираните и биологичните храни Деница Маринова, асистент във фондация “Приложни изследвания и комуникации”. Всички страни членки на ЕС са приели закона за етикетиране и проследяване на генетично модифицирани храни, стана ясно още днес.
Пускането на пазара на генетично модифицирани храни, се извършва само след получаване на разрешение от министъра на земеделието и горите. Официално на пазара не се допуска разпространението на храни от този тип. Едно от условията при извършването на полски опити е получената продукция да бъде изгаряна или изнесена извън рамките на Европа. Установено е, че в много случаи продукцията е консумирана, заяви Калин Атанасов, член на неправителствената организация “Еко-Югозапад”.
В България 80% от обработваемата земя е подходяща за биологично земеделие, каза още Атанасов.
В страната ще бъдат проведени общо 6 кръгли маси по темата за генетично модифицираните храни. Проектът се координира от фондация “Приложни изследвания и комуникации” и се финансира по програмата PHARE “Развитие на гражданското общество 2002”. Дейностите му имат национален обхват, продължителност 12 месеца и се изпълняват съвместно с Българската асоциация на хранителната и питейната индустрия и с подкрепата на Федерацията на потребителите в България и Агробиоинститут.
Пускането на пазара на генетично модифицирани храни, се извършва само след получаване на разрешение от министъра на земеделието и горите. Официално на пазара не се допуска разпространението на храни от този тип. Едно от условията при извършването на полски опити е получената продукция да бъде изгаряна или изнесена извън рамките на Европа. Установено е, че в много случаи продукцията е консумирана, заяви Калин Атанасов, член на неправителствената организация “Еко-Югозапад”.
В България 80% от обработваемата земя е подходяща за биологично земеделие, каза още Атанасов.
В страната ще бъдат проведени общо 6 кръгли маси по темата за генетично модифицираните храни. Проектът се координира от фондация “Приложни изследвания и комуникации” и се финансира по програмата PHARE “Развитие на гражданското общество 2002”. Дейностите му имат национален обхват, продължителност 12 месеца и се изпълняват съвместно с Българската асоциация на хранителната и питейната индустрия и с подкрепата на Федерацията на потребителите в България и Агробиоинститут.
![]() |
1 | 2.07868 |
![]() |
1 | 2.26605 |
![]() |
10 | 3.86291 |
![]() |
100 | 4.09891 |
![]() |
1 | 1.67008 |
Последни новини
- 22:42 Хороскоп за четвъртък, 14 август 2025 г.
- 19:33 Старши съветникът на Зеленски: Основната задача на Путин е да заблуди администрацията на САЩ
- 19:25 Иран: Западните санкции трябва да бъдат признати за престъпление срещу човечеството
- 19:17 Синдикатите искат промяна на методиката за определяне на линията на бедност
- 19:10 Срещата Тръмп-Путин ще бъде проведена във военната база "Елмендорф-Ричардсън" в Анкоридж
- 19:03 Мъск иска да съди Apple, ИТ гигантът отхвърли критиките
- 18:56 Борислав Цеков: Радев страда от очевидни комплекси и нездрав балкански бонапартизъм
- 18:48 Защо пътищата ни са в окаяно състояние щом и държавата, и общините инвестират в тях от парите ни?