Всички страни членки на ЕС са приели закона за етикетиране на генетично модифицирани храни

България 19.05.2005 13:04

Разработването на нови законодателни мерки във връзка с генетично модифицираните храни е свързано с желанието на потребителите за повече информация и достъп до съвременните научни твърдения относно ползите, рисковете и предприетите мерки за контрол. Това каза днес по време на кръгла маса по отношение на генетично модифицираните и биологичните храни Деница Маринова, асистент във фондация “Приложни изследвания и комуникации”. Всички страни членки на ЕС са приели закона за етикетиране и проследяване на генетично модифицирани храни, стана ясно още днес.

Пускането на пазара на генетично модифицирани храни, се извършва само след получаване на разрешение от министъра на земеделието и горите. Официално на пазара не се допуска разпространението на храни от този тип. Едно от условията при извършването на полски опити е получената продукция да бъде изгаряна или изнесена извън рамките на Европа. Установено е, че в много случаи продукцията е консумирана, заяви Калин Атанасов, член на неправителствената организация “Еко-Югозапад”.
В България 80% от обработваемата земя е подходяща за биологично земеделие, каза още Атанасов.

В страната ще бъдат проведени общо 6 кръгли маси по темата за генетично модифицираните храни. Проектът се координира от фондация “Приложни изследвания и комуникации” и се финансира по програмата PHARE “Развитие на гражданското общество 2002”. Дейностите му имат национален обхват, продължителност 12 месеца и се изпълняват съвместно с Българската асоциация на хранителната и питейната индустрия и с подкрепата на Федерацията на потребителите в България и Агробиоинститут.

CHF CHF 1 2.07868
GBP GBP 1 2.26605
RON RON 10 3.86291
TRY TRY 100 4.09891
USD USD 1 1.67008