Всички бизнеси да са равнопоставени искат от Българската търговско-промишлена палата

България 08.04.2021 17:07 Снимка: ДНЕС+

Всички бизнеси да са равнопоставени искат от Българската търговско-промишлена палата

Да бъдат преразгледани ограничителните мерки за големите нехранителни магазини настояват от Българската търговско-промишлена палата (БТПП), съобщиха от БТПП.

Повод за това мнение е отворено писмо до Правителството и Националния оперативен щаб от управителите на някои от големите вериги за нехранителни стоки. В него те заявиха, че не подкрепят противоепидемичните мерки за затваряне на магазините за нехранителни стоки с площ над 300 кв. м.

Според бранша уверяват, че в магазините за нехранителни стоки, при спазване на дистанция няма струпвания на хора. Потокът от клиенти не оправдава наложената забрана. Противоепидемичните мерки са в пъти по-ефективни и адекватно приложими при по-голяма площ на магазините, а затварянето им води до пренасочването на целия клиентски поток към по-малки обекти, се казва в писмото.

Становището на експертите в Българската търговско-промишлена палата е, че всички бизнеси трябва да бъдат равноправно третирани. Нека ограничителни мерки бъдат обосновани от медицинска гледна точка. Така без достатъчно аргументи, държавата поставя в неравноправно положение големите търговски вериги, смятат от БТПП.

CHF CHF 1 1.77625
GBP GBP 1 2.25344
RON RON 10 3.97018
TRY TRY 10 2.02274
USD USD 1 1.63176