Всеки трети ученик е посягал към дрога, около 300 000 българи употребяват наркотици

България 18.03.2024 17:47 Снимка: ДНЕС+

Всеки трети ученик е посягал към дрога, около 300 000 българи употребяват наркотици

Има отлив от хероин и кокаин за сметка на новите синтетични вещества, базирани на псевдоефедрин, за които все още няма добре разработени и утвърдени методики за лечение, каза Желяз Турлаков

"В няколко последователни доклада на Държавния департамент на САЩ се посочва цифрата от 300 000 души в България, които употребяват различни психоактивни вещества, без в тях да попада алкохола". Това съобщи в Хасково на среща - разговор с тема различните зависимости Желяз Турлаков, съосновател на Център за рехабилитация и психотерапия на зависимости и хранителни разстройства "Кошер".

Дискусията бе по инициатива на Окръжния съд в Хасково, а в нея участие взеха директори, психолози и педагогически съветници към училищата в областта, допълва БТА.

По отношение на наркотичните зависимости притеснителното е, че според изготвен през 2019 г. доклад България е на една от челните позиции в употребата на психоактивни вещества в ранна възраст, поясни Турлаков пред аудиторията. По негови думи има отлив от "ренесансовите" наркотици като хероин и кокаин за сметка на новите синтетични вещества, базирани на псевдоефедрин, за които все още няма добре разработени и утвърдени методики за лечение.

Тези нови наркотици по силата на своето действие могат "да зарибят" и да развият зависимост у употребяващите ги до степен на нужда от спешно лечение. Освен това за разлика от класическата дрога, при която съотношението на употреба от мъже и жени е било 3:1, при новите вещества тя е вече 1:1.

Друга статистика, която Турлаков цитира, е, че 30% от учениците у нас са посягали към дрога. Утре предстоят анонимни анкети с възпитаници на учебни заведения от Хасково, стартира и съвместна национална кампания с Българския червен кръст (БЧК) за превенция.

CHF CHF 1 1.97419
GBP GBP 1 2.29625
RON RON 10 3.931
TRY TRY 100 5.59253
USD USD 1 1.80194