Всеки четвърти българин застрашен от инсулт

България 09.05.2023 14:34 Снимка: ДНЕС+

Всеки четвърти българин застрашен от инсулт

Българите продължават да водят негативната статистика на Европа свързана с инсулта както по брой случаи на 100 хиляди души, така и по смъртност. Тревожен е нарастващият брой инсулти в страната, както и все по-намаляващата възрастова граница - международна тенденция, която силно засяга и нашата страна. По последни изчисления всеки четвърти е застрашен от инсулт у нас, а мозъчно-съдовите инциденти през 2021 г. са регистрирани средно на всеки 12 минути в страната. Това сочат данни на Асоциацията за инсулт и афазия.

Европейската организация за инсулт ESO определя 9-ти май тази година за европейски ден на информираност за инсулта. На стария континент с тази дата се отбелязва и годишнината от приемането на Европейския план за борба с инсулта с хоризонт до 2030 г. По инициатива на Асоциацията за инсулт и афазия, Министерството на здравеопазването на България прие с декларация този план и в последните две години се разработва национален стратегически документ.

Темата на тазгодишната европейска кампания "Живот след инсулт" е израз на усилията на ангажираните с проблема - обществото да възприеме различни гледни точки към сложните проблеми как да бъде осигурен качествен живот на преживелите инсулт.

Инициативата на Асоциацията за инсулт и афазия се реализира в страната със съдействието на повече от 100 общини, разположени във всички 28 области. Всяка от общините допринася за повишаване информираността за превенция на инсулта и за възможностите за използване на предоставяните от тях общински и социални услуги във връзка със заболяването. Националната кампания обединява усилията на Асоциацията за инсулт и афазия с тези на съсловните лекарски организации в страната, болнични и рехабилитационни центрове, Българският червен кръст, редица бизнес организации и изявени личности.

В рамките на кампанията, до края на май тази година, за пациенти, прекарали инсулт, са организирани напълно безплатни профилактични прегледи на редица места в цялата страна. С цел първична и вторична профилактика, Столична община чрез Метрополитен ЕАД ще разпространява видеоклип със симптомите на инсулта във всички метростанции. Доброволци на Български червен кръст ще раздават информационни материали за самооценка на риска от инсулт в София и във Велико Търново. Предвидени са редица културни и информационни събития, между които и групи за взаимопомощ за прекаралите инсулт за всяка от областите в България.

CHF CHF 1 2.07229
GBP GBP 1 2.28245
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 6.26186
USD USD 1 1.81482