България 03.08.2020 19:45 Снимка: ДНЕС+

Военноморските сили отбелязват 141 години от създаването си

Областният управител на област Русе Галин Григоров и неговият заместник Валентин Колев се срещнаха с командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов и началника на Щаба на ВМС капитан I ранг Камен Кукуров.

Сред темите, които двамата обсъдиха бяха образованието и подготовката на бъдещите офицери, а също така и структурата на личния състав. От проведените разговори стана ясно още, че за всяко място във флота се борят по около 5 – 6 души, които  кандидатстват за матроси.

Специално внимание беше отделено и на възможностите за провеждане на съвместни инициативи с цел повече млади хора да изберат военната професия. За целта се предвижда засилване на сътрудничеството между командването на ВМС и Професионалната гимназия по речно корабостроене и корабоплаване в Русе. „Преимуществено хората, които са от крайдунавските градове в частност и от Русе проявяват доста голям интерес за служба във ВМС.“, допълни още контраадмирал Кирил Михайлов. Като пример беше посочен ученически отбор от гр. Козлодуй, който редовно се включва в морските спартакиади.

Също така до началото на есента се очаква да бъде подписан договор с германска фирма за построяването на два нови кораба за нуждите на военния ни флот. Те ще бъдат строени в България, което ще даде възможност за развитие на родната промишленост, както и създаването на нови работни места. Отново през есента се очаква в Русе да се проведе и специализирано учение с участието на военния ни флот, на което ще бъдат демонстрирани способностите на различни военни и полицейски структури от страната.

Веднага след това областният управител Галин Григоров и неговият заместник Валентин Колев участваха и в съвместната пресконференция на командването на Военноморските сили на Република България и Община Русе, на която присъства и в.и.д. кмет и заместник-кмет по хуманитарни дейности на Община Русе Енчо Енчев.

Традиционно по време на пресконференцията бяха отличени и военнослужещи от българските военноморски сили. Със заповеди на в.и.д. кмет и заместник-кмет по хуманитарни дейности на Община Русе Енчо Енчев бяха наградени капитан III ранг Красен Терзиев, главен старшина Стефан Овчаров и матрос Ивайло Николов. Те бяха наградени и лично от областния управител Галин Григоров с почетна грамота и икона на Св. Николай Чудотворец.

Командирът на Военноморските сили връчи на областния управител почетен плакет, а от своя страна той удостои контраадмирал Кирил Михайлов с плакет по случай 141-та годишнина от създаването на военния флот.

По-късно вечерта се проведе и военен ритуал по полагане на венци и цветя пред Паметника на моряка, на който сред гостите бяха още областният управител Галин Григоров, неговият заместник Валентин Колев, в.и.д. кмет и заместник-кмет по хуманитарни дейности на Община Русе Енчо Енчев, представители на институции на държавно и местно ниво, както и Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум.

За съжаление поради противоепидемичните мерки не се състоя концерта на Представителния духов оркестър на ВМС, който всяка година по това време е сред най-очакваните събития за жителите и гостите на Русе. По време на срещите по-рано през деня беше обсъдена възможност концертът да се проведе през месец септември, но евентуална такава инициатива ще бъде отново съобразена с епидемичната обстановка в страната.

CHF CHF 1 1.81752
GBP GBP 1 2.135
RON RON 10 4.02434
TRY TRY 10 2.18017
USD USD 1 1.65931