Внезапен бум на оптимизма обхвана бизнеса през май

България 29.05.2021 15:14 Снимка: ДНЕС+

Внезапен бум на оптимизма обхвана бизнеса през май

Всички очакват цените да се запазят поне през следващите 3 месеца, но в строителството вече усещат поскъпване на материалите

През май бизнесът е обхванат от внезапно избухване на оптимизма, най-голямото на месечна база, откакто изобщо се правят такива изследвания, показват резултатите от анкетата на НСИ сред мениджърите на предприятията.

Показателят се е качил с 12,4 процентни пункта в сравнение с април и на практика е почти равен на индекса от средата на 2019 г. Подобно покачване на месечна база не е имало никога - в отделни периоди се е стигало най-много до 6-7 процентни пункта на месец.

Увеличението идва от всички сектори, но най-вече от търговията на дребно, където мениджърите прогнозират покачване на оборотите през следващите три месеца.

България съвсем не прави изключение. Изследване на Европейската комисия, разпространено по-рано в петък, показа, че индексът, измерващ стопанската конюнктура, се е покачил до най-високото си ниво от три години насам. Оптимизмът нараства най-силно в шестте най-големи страни от еврозоната и обяснението е свързано с това, че през май там заведенията, хотелите и магазините най-после отвориха врати след продължителни месеци на почти пълен локдаун.

У нас в промишлеността мениджърите отчитат нарастване на поръчките, като активността се очаква да остане на високи нива и през следващите три месеца. Единствено недостатъчното търсене от чужбина и от страната остава сред основните пречки пред дейността.

Само в строителството и донякъде в търговията на дребно анкетираните мениджъри на фирмите усещат повишение на цените, което ги притеснява. В строителството с 11 пункта се покачва процентът на анкетираните, които твърдят, че цените на материалите се покачват, макар че прогнозите им са това да не се случва през следващите три месеца.

В търговията по-скоро само се прогнозира леко увеличение на цените през следващите три месеца.

В туристическия бранш, който е един от най-силно засегнатите от кризата заради пандемията, очакват оживление. В краткосрочен план 59,8% от мениджърите на хотели смятат да продължат да работят, 28,1% очакват намален обем на заетостта. 8,1% са посочили, че временно ще преустановят дейността си, а само 2,5% прогнозират да я прекратят.

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448