ВМС: Публикациите на Русия за мините е по-скоро затрудняване на корабоплаването и създаване на страх

България 21.03.2022 18:51 Снимка: ДНЕС+

ВМС: Публикациите на Русия за мините е по-скоро затрудняване на корабоплаването и създаване на страх

„Публикациите на Руската федерация за откъснати морски мини от Украйна е по-скоро затрудняване на корабоплаването и създаване на страх и напрежение сред корабоплавателите и крайбрежните държави, отколкото наличие на реална заплаха.“ Това заяви командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов.

Въпреки това той не изключи и възможността да има отделни мини, които по някаква причина са се скъсали от дрейфа.

Контраадмиралът допълни, че в публикацията се твърди, че това са мини от два типа, които украинските военноморски сили са поставили в началото на конфликта.  

Единият са малки котвени мини с тегло на бойния заряд 20 кг и диаметър 53 сантиметра. Те нямат батерия, която да се изтощи и това ги прави опасни по-дълго време.

Другият тип са контактни противодесантни мини с диаметър около 27.5 см и тегло на бойния заряд 3 кг. Той обясни, че са предназначени да противодействат на плаващата техника. По думите на командирът на ВМС такава мина не би представлявала сериозна опасност за голям кораб. Контраадмирал Михайлов заяви, че е много малка е вероятността такава мина да попадне навътре в морето.

Той обясни, че е ако е имало силно вълнение то по-скоро би ги изкарало на брега, до който са били поставени.

Командващият ВМС заяви, че е засилена системата за наблюдение още от началото на бойните действия в Украйна. Това включва дори и периодично облитане на акваторията и разгръщане на кораби на море. Той увери, че са взети са всички мерки, за да може при съмнение или откриване на плаващи обекти да се реагира своевременно.

Контраадмирал Кирил Михайлов обясни пред журналистите, вече е имало такъв случай -  миналата седмица. Подаден е бил сигнал, че е забелязан предмет на 14 мили югоизточно от нос Галата. Изпратен е краб с водолази. Оказало се е, че това е откъснат се буй.

По-рано днес Областната администрация в Бургас заявиха, че взети  всички мерки да бъдат информирани риболовните лодки и останалите лодкостоянки за евентуална опасност от появата на мини, а също и товарните кораби. 

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648