Вирусолог: Повторно заразяване с коронавирус - възможно до 6 месеца

България 05.12.2020 10:22 Снимка: ДНЕС+

Вирусолог: Повторно заразяване с коронавирус - възможно до 6 месеца

Шест месеца след първото заболяване може да има реинфекция на коронавирус, а пикът е някъде 12 месеца след това. Това заяви вирусологът проф. Радостина Александрова в ефира на Bulgaria ON AIR.

През октомври бяха регистрирани 4 такива случаи.

"Това не е чудо, което досега не сме виждали. Нека всеки от нас да се измисли, че и до момента други вирусни инфекции неведнъж сме ги изкарвали. Най-близкият пример е грипът. Това не трябва ни учудва. Една част от вирусите предизвикват траен или доживотен имунитет, такъв е морбилито. Но коронавирусите не са между тях", подчерта тя.

За да сме сигурни, че става дума за втора инфекция, трябва да сме сигурни, че става въпрос за вирус, който е различен от първия. Трябва да има генетичен анализ и на първия, и на втория", призна още специалистът.

Тя добави, че повторната симптоматика по-често се среща при хора, които са с придружаващи заболявания и при по-уязвимите групи.

Припомняме, че през август тя съобщи, че поне 3 от разработваните 165 ваксини срещу COVID-19 към момента са в трета фаза на изпитания. Регистрирането на ваксините става след приключването на третата фаза. 

По думите ѝ тогава, никой все още не знае какво ниво на имунен отговор трябва да има човек, за да бъде защитен от коронавируса.

Александрова поясни, че не става дума само за бързина, а за постигане на търсения резултат./Bulgaria On Air

CHF CHF 1 1.81988
GBP GBP 1 2.19576
RON RON 10 4.01254
TRY TRY 10 2.16004
USD USD 1 1.62121