Ветеринарният съюз започва свое разследване по случая с малкото куче Рая

България 20.10.2020 12:05 Снимка: ДНЕС+

Ветеринарният съюз започва свое разследване по случая с малкото куче Рая

"Ще проведем вътрешно разследване и ще преценим дали нашият колега има някаква вина", посочи пред БНТ д-р Димитър Яневски, председател на Софийската колегия на Българския ветеринарен съюз, във връзка със случая на кучето Рая, порода чихуахуа, което беше спасено от евтаназия в Норвегия след призив на актьора Жан-Клод Ван Дам.

„Всички сме виновни - като се започне от практикуващия ветеринар и се стигне до органите, проверяващи на границата“, категоричен е д-р Яневски. Според него паспортът на Рая не е попълнен по правилата.

За редовни документи животното се идентифицира с микрочип, а данните му се въвеждат в европейски паспорт, който съдържа информация на английски и на български. След това данните на чипираното животно постъпват в единна система. По думите на ветеринаря кучето се ваксинира, задължително и за бяс, обезпаразитява се, и едва тогава може да пътува.

„За съжаление, граничните власти не са обърнали внимание на документите, но аз подозирам, че те не са и обучени за несъответствия“, смята д-р Яневски.

Очаква се кучето Рая да се прибере у нас. За ветеринаря нерешен остава въпросът кой ще я осинови. /БНТ

CHF CHF 1 1.80878
GBP GBP 1 2.19438
RON RON 10 4.01254
TRY TRY 10 2.08337
USD USD 1 1.64355