Вертикалният газов коридор ще замести транзита на руски газ през Украйна

България 06.06.2024 15:39 Снимка: ДНЕС+

Вертикалният газов коридор ще замести транзита на руски газ през Украйна

Очертава се истинска алтернатива за доставки за всичките държави по трасето: България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Молдова. Сътрудничеството на американски и български компании гарантира успешна и качествена реализация на проекта

Два договора, с които ще се постави начало на реализацията на концепцията за Вертикален газов коридор, бяха подписани в Министерския съвет, предаде БТА.

По време на церемонията служебният министър-председател Димитър Главчев заяви, че се поставя началото на стратегическата инициатива Вертикален газов коридор. С подписването на документите започва проектирането и изграждането на част от необходимата газопреносна инфраструктура - лупинг от Кулата до Кресна и от Рупча до Ветрино, която ще осигури увеличаване на капацитета за пренос на природен газ в посока от Гърция към България и от България към Румъния.

Служебният премиер изтъкна, че съоръжението има голямо значение за България и поради това вече са съгласувани гаранциите за реализирането на проекта. "Бъдете сигурни, че ще бъде извършено всичко, за да бъде технически обезпечен този проект", каза Димитър Главчев. По думите му проектът дава възможност на първо място за диверсификация.

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов заяви, че Вертикалният газов коридор не само ще бъде стратегическа инициатива със значение за целия регион, но и инструмент за гарантиране на енергийната сигурност в един по-широк регион. По думите му доказателство за това е съвместната работа в синергия и симбиоза с всички държави по трасето и с операторите на газопреносните мрежи в региона. "Днешната обществена поръчка, за която беше подписан договорът, е най-ключовата за реализиране на този проект", изтъкна Малинов. Той изрази убеждение, че сътрудничеството на американски и български компании ще доведе до успешната реализация на много проекти в срок и с необходимото качество.

Енергийният служебен министър увери, че ще положи максимални усилия проектът дори да бъде реализиран предсрочно до края на следващата година. Малинов посочи, че за двата договора финансовият ресурс, който ще бъде ангажиран, е около 485 млн. лева. С тези пари ще бъде увеличен входният капацитет от Гърция към България и изходният от България към Румъния. Според него това ще даде възможност за значителни количества втечнен природен газ от САЩ и други производители, както и от Южния газов коридор, като по този начин ще се даде допълнителна сигурност и спокойствие.

Първата част от финансирането ще бъде осигурена чрез увеличаване на капитала на "Булгартрансгаз" от страна на "Български енергиен холдинг", уточни Малинов. Той допълни, че има съгласие от правителството, че в Закона за държавния бюджет ще бъдат предвидени съответните държавни гаранции, което да даде възможност на "Булгартрансгаз" да проведе преговори с международни финансови и банкови институции за осигуряването на останалата част от финансирането.

Въвеждането в експлоатация на тези проекти ще даде възможност да се изпълни и поетият ангажимент от украинската страна за спиране на транзитния пренос на руски природен газ през Украйна. Това от своя страна ще даде възможност Вертикалният газов коридор да стане истинска алтернатива за доставки на природен газ, коментира Малинов. Той е уверен, че всичките държави по трасето - България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Молдова, ще гарантират енергийната сигурност чрез диверсифицирани доставки в дългосрочен план.

Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Кирил Равначки коментира, че Вертикалният газов коридор се превърна в един от най-важните газови проекти в последните години. Според него тази стратегическа инициатива между газовите оператори на България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия и Молдова има за цел достъп до разнообразни и надеждни източници през ефективен и сигурен маршрут. Ролята на всеки един газов оператор е да осигури максимална възможност за диверсификация и енергийна сигурност чрез инвестиции в разширение на инфраструктурата, изпълвайки съществуващата. Такъв е и принципът, който се залага и във Вертикалния газов коридор, обясни Равначки и увери, че чрез сътрудничеството между водещи български и американски компании "ще постигнем тези цели и в рамките на 2026 г. обектите ще бъдат въведени в експлоатация.

Преди години бяхме зависими само от един източник, сега имаме свързаност с всички наши съседи и привличаме международни компании от всички части на света - има над 110 лицензирани търговци на природен газ в страната, отбеляза Равначки.

Председателят на Управителния съвет на "Главболгарстрой" Калин Пешов добави, че в групата за изпълнители са събрани "уникално съзвездие от международни американски компании", които са лидери. "Главболгарстрой" ще си партнира с американските компании "Хил интернешънъл" (HILL International), "CRC Evans", "Emerson", Хъниуел (Honeywell) и "Енсол ВМ", посочи Пешов.

Заместник-посланикът на САЩ в България Андриа Брулет-Родригез поздрави стъпката към регионалната сигурност. "Гордеем се, че я предприехте", изтъкна тя. По думите й Вертикалният газов коридор е отличен пример за регионално сътрудничество.

Посланикът на Украйна в България Олеся Илашчук обясни, че целта на проекта е да се свържат основните газопроводи за пренос на газ от юг на север. Тя е уверена, че това ще даде достъп до диверсифицирани доставки и от терминалите за втечнен природен газ.

Проектът в България

Първата обособена позиция е за обект "Лупинг от Кулата до Кресна" ще се реализира на три етапа, изпълнявани едновременно. Става дума за изграждане на магистрален газопровод, станция за очистване на газопровода "Кулата" и станция за очистване на газопровода "Кресна". Проектът включва изграждане на газопровод с високо налягане с диаметър DN 700 и дължина около 48 км, както и съпътстващите го технологични съоръжения, отбеляза 3eNews.

Третата част от проекта е за "Лупинг от Рупча до Ветрино" с два етапа също изпълнявани едновременно. Там също ще се изгражда линейна част и станция за очистване на газопровода "Ветрино". Проектът включва изграждане на газопровод с високо налягане с диаметър DN 1200 и дължина около 61 км и съпътстващите го технологични съоръжения.

За втората част - строеж на преносен газопровод от Пиперево до Перник, още не е избран изпълнител.

Крайната цел е да се увеличи сегашния входен капацитет на връзката Кулата-Сидирокастро от 6.5 млн. куб. м дневно на 10 млн. куб. м. В годишно измерение това означава пренос на до 3.5 млрд. куб. м. За Кардам-Негру вода идеята е капацитетът да бъде удвоен до 28.5 млн. куб. м дневно или 10 млрд. куб. м годишно. Разликата в капацитета идва от двете входящи точки, които работят в момента у нас. На изхода към Румъния се включват и количествата газ, идващи по газопровода IGB, свързващ Комотини и Стара Загора.

Изпълнителите

Договорите, които днес бяха подписани, са за устройствено планиране, инвестиционно проектиране, доставка на необходимите материали и оборудване, изграждане и въвеждане в експлоатация на нови обекти за разширение на газопреносната инфраструктура на "Булгартрансгаз".

Българската "Главболгарстрой" ще си партнира рамо до рамо с доказали се през годините компании, с богат опит в изграждането на газопреносна инфраструктура. С над 100 офиса в 42 държави по света HILL International е четвъртата най-голяма компания за управление на проекти и строителство в САЩ за 2023 година. От 1976 г. до днес, нейни служители са ангажирани в над 90,000 проекта на обща стойност на строителството, възлизаща на над 1 трлн. долара. Компанията предоставя огромен спектър от услуги в управление на специализирани програми, проекти и в строителството на големи енергийни, инфраструктурни, транспортни и др. проекти в цял свят. От HILL са запознати с проектите в региона, защото са работили по изграждането на Трансадриатическият тръбопровод (TAP), както и в модернизацията на електроцентралата на Капитолия (Вашингтон) и Red Lion Energy Center край Делауеър. HILL International са част от голямото семейство на Global Infrastructure Solutions, Inc., обединяваща водещи световни компании в три основни направления: "Строителни услуги", "Инженеринг и консултации" и "Глобална устойчивост и въздействие".

 

Признатият технологичен лидер Honeywell има солиден опит в строителни технологии, висококачествено технологично оборудване, материали и решения за безопасност и производителност. Компанията има близо 110 000 служители в цел свят, а към 2022 г. Honeywell е четвъртият по големина конгломерат в света с приблизителна пазарна стойност от над 130 милиарда щатски долара.

Другата инженерингова компания, която ще работи по проекта е Emerson. Тя е водеща глобална технологична, софтуерна и инженерна компания, предоставяща иновативни решения и в енергийната сфера. Дружеството оперира в различни сектори, включително индустриална автоматизация, контрол на процеси, климатични технологии и търговски и жилищни решения. Emerson предоставя широка гама от продукти и услуги, включително системи за автоматизация, клапани, задвижки, системи за контрол, измервателни инструменти, оборудване за отопление, вентилация и климатизация (HVAC) и инструменти. Компанията притежава безспорен опит във въвеждането на иновативни технологии и решения за подобряване ефективността, производителността и устойчивостта в различни индустрии, нужни за изграждането на сложен проект, какъвто е Вертикалния газов коридор.

CRC Evans са тясно профилирани в предоставянето на услуги за заваряване, нанасяне на покрития, оборудване, технологии и интегрирани решения за линейна енергийна инфраструктура. С изпълнени 3,6 милиона тръбопроводни покрития, почти 180 000 заварки, и участие с оборудване, услуги и технологии в изпълнението на над 112 654 км тръбопроводи, CRC Evans са номер 1 по пазарен дял в глобален мащаб в своята сфера.

Компанията има безпрецедентен 90-годишен опит в бранша и редица изпълнени стратегически проекти по целия свят като газопровод "СариАрка" в Казахстан, известният проект TANAP доставящ газ от Турция до Гърция и оттам към Европа, който преминава през различни географски области и множество препятствия. Дружеството участва и в редица проекти за изграждане на системи и пристанища за втечнен природен газ.

Освен специалисти, обучители и ноу-хау, CRC Evans предоставят и необходимото високотехнологично оборудване, обезпечаващо бързото и надеждно изпълнение на енергийни съоръжения по най-съвременен начин. От дружеството предоставят най-актуалните решения в сектора с екип от специалисти по проектиране и производство, които работят по иновативни технологии като изкуствен интелект и анализи, асистирано разпознаване на дефекти (ADR) и дигитални решения на база цифрови данни.

На въпрос на БТА служебният министър на енергетиката Владимир Малинов отговори, че се изпълнява решението на Народното събрание относно предоговаряне на клаузите на договора между "Булгаргаз" и турската държавна газова компания "Боташ". Освен заради решението на парламента, предоговарянето на споразумението се налага и поради промяна на икономическите условия от времето на подписването му до днешна дата, стана известно от думите му.

CHF CHF 1 2.00495
GBP GBP 1 2.32712
RON RON 10 3.93591
TRY TRY 100 5.42451
USD USD 1 1.79319