Велизар Енчев: Идеята на Ива Митева замества парламентарната демокрация с едноличен режим

България 27.07.2021 18:26 Снимка: ДНЕС+

Велизар Енчев: Идеята на Ива Митева замества парламентарната демокрация с едноличен режим

ИТН закрива парламента с идеята той да заседава една или две  седмици в месеца, твърди на Фейсбук страницата си Велизар Енчев – политик, дипломат и журналист. По думите му предложението на председателя на Народното събрание Ива Митева законодателният орган да не заседава всяка седмица пораждало серия от тревожни въпроси.

„Тв водещият и сценаристите му, които се бориха срещу едноличния режим, премиерската република на Борисов и пледираха за реабилитация на парламентаризма и връщане на нормалността, сега не правят ли точно обратното?“, пита риторично Велизар Енчев. Той недоумява какво иска да постигне Слави Трифонов „с тази чудовищна идея, слагаща кръст на парламентарната демокрация и пускаща плътна завеса над задкулисните сделки в Народното събрание“.

„Може би той си вярва, че така тоталното му отсъствие от парламента ще стане по-незабележимо за народа? Или фактическото закриване на парламента ще прикрие безличието и видимата професионална некомпетентност на голяма част от депутатите на „Има такъв народ“?“, предупреждава политикът. Така той си обяснява факта, че народните представители на ИТН нямат право да говорят пред медиите, без санкцията на своето ръководство.

„Двуличието личи и от възмутителното разминаване между думи и дела за мажоритарния вот. Преди изборите „Има такъв народ“ продъниха небето с искане за мажоритарен вот в два тура. Но на изборите на 4 април и 11 юли забраниха на кандидат-депутатите си да използват преференции. Което си е чиста диктатура, нямаща нищо общо с прокламираната от Трифонов идеи за нормалност и нов морал в политиката“, изтъква Енчев. По думите му ако моралът на „Има такъв народ“ зависи само от волята на лидера, тогава каква е разликата между Слави Трифонов и Бойко Борисов!

„Каквито и да са мотивите за абсурдното предложение на Митева Народното събрание да заседава от време на време, резултатът ще е един – публичната дейност на депутатите в пленарната зала ще се пренесе в закритите парламентарни комисии, където няма тв камери за пряко излъчване на заседанията“, категоричен е политикът. За него остава открит въпросът - как тогава ще се наблюдават срамните дебати дали милиардите в държавната Българска банка за развитие /ББР/ ще се приватизират и дали магистралите ще се концесионират от олигарси на ГЕРБ или на „Има такъв народ“.

„Нямам никакво съмнение - идеята на Ива Митева е родена в Боянските сараи на шоумена, който вместо парламентарна демокрация ни предлага едноличен режим, вместо политическа нормалност ни сервира опасна ненормалност, зад която наднича новият диктатор!

Ако днес дори един депутат в Законодателната комисия на НС подкрепи това безумие на „Има такъв народ“, този народ си заслужава съдбата да е роб!“, завършва Велизар Енчев.  /tribune.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448