България 05.05.2024 00:02 Снимка: ДНЕС+
Великден е! Христос Воскресе!
Христос възкресе, скъпи читатели!
Нека никога да не забравяме, че Господ ни е създал човеци и винаги да носим човещината в себе си.
Нека светлината на Неговото възкресение озари живота Ви!
На най-светлия християнски празник - Възкресение Христово,
приемете нашите най-искрени благопожелания за здраве,
щастие и благополучие, за радост и обич,
които да огреят вашите сърца и домове.
Нека има Мир и Любов в сърцата ни!
Възкресение Христово, Великден е най-големият празник за православните християни, наричан Празник на всички празници. Смята се, че възкресението на Исус Христос е най-великото събитие в историята на човешкия род.
В християнската религия на Възкресение Христово (Великден) се чества възкръсването на Иисус Христос на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносици, посетили гроба. Иисус Христос се явява на Мария Магдалена и на апостолите.
При обявяването на Възкресението, свещеникът изнася от храма запалена свещ, от която всички присъстващи палят своите свещи, които носят по домовете си. Последованието, свързано със запалването на свещите, е заимствано от подобно, което се извършва в Йерусалим, в храма "Св. Възкресение", при слизането на Благодатния огън.
По традиция през празничните дни се посещават родители и кумове, като се носят великденски козунаци и боядисани яйца, за да се засвидетелства обич и почитание. Червените яйца са символ на христовата мъченическа кръв, а козунакът е символ на агнеца божий - Христос.
Момите и момците на този ден се появявали на тях с новите си дрехи. Между Великден и Петдесетница хората продължават да се поздравяват с поздрава "Христос Возкресе". Вековна традиция за празника е на трапезата да присъстват боядисаните яйца. За първи път с боядисани яйца се чукат в нощта след Възкресение Христово, а за тези, които приемат причастие на Великден - след това.
Най-радостен в семейството е този, на когото яйцето остане здраво - той ще бъде здрав през годината. Характерни за Великден са и козунаците, чиято история е от три столетия. У нас козунаците се приготвят след 1920 г, и то първо в градовете. На празничната трапеза присъства след дългия пост и агнешкото месо.
Още по темата
CHF | 1 | 1.98461 |
GBP | 1 | 2.28258 |
RON | 10 | 3.93116 |
TRY | 100 | 5.59045 |
USD | 1 | 1.80361 |
Последни новини
- 11:51 Отбелязваме Европейската нощ на музеите
- 11:39 Морето ни е чисто, но проблемът с липсата на кадри остава
- 11:26 Социалните работници недоволни от увеличението на заплатите си
- 11:12 Отровно водорасло отново причини масов мор по рибата в полския участък на река Одер
- 10:58 Емануела заплашила жестоко участничка в "Ергенът"
- 10:43 Гняв, безпокойство и ожесточение: Словаците размишляват какво доведе до покушението срещу Фицо
- 10:40 Откриха близо 325 000 кутии контрабандни цигари на ГКПП "Кулата"
- 10:29 Германската провинция Саар остана под вода заради проливни валежи