Вдигат заплатите на военослужещите и служителите в МО

България 20.03.2024 18:05 Снимка: ДНЕС+

Вдигат заплатите на военослужещите и служителите в МО

С минимум 10% ще бъдат увеличени основните месечни възнаграждения на военнослужещите и цивилните служители от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия, включително и на висшите военни училища, считано от 1 януари 2024 г. Това стана възможно след като днес, 20 март, Министерският съвет прие постановление, съобщават от военното министерство.

Оттам посочват, че с осигуряването на увеличението на основните възнаграждения на военнослужещите и цивилните служители Министерството на отбраната продължава провежданата последователна политика за нарастване на заплатите в системата.

Целта е да бъде намален съществуващият дефицит от отбранителни способности, особено по отношение на привличането и задържането на хората в системата на отбраната и за преодоляване на дисбаланса в доходите им. Подобряването на заплащането ще създаде условия за конкурентност на пазара на труда, като се компенсира изоставането в заплащането от нивата в частния сектор и ще повиши привлекателността на военната професия, пишат още от Министерството на отбраната.

Министерството продължава да изпълнява приоритетите си за повишаването на социалния статус на хората в отбраната чрез провеждане на адекватна социална политика и политика по доходите

CHF CHF 1 1.97399
GBP GBP 1 2.29881
RON RON 10 3.93061
TRY TRY 100 5.58453
USD USD 1 1.79731