Вдигат заплатите на академичния състав в страната, ПП-ДБ гласуваха против

България 13.03.2024 17:30 Снимка: ДНЕС+

Вдигат заплатите на академичния състав в страната, ПП-ДБ гласуваха против

След бурни дебати приеха на второ четене промените в Закона за висшето образование. Проектозаконът е дело на доц. д-р Медиха Хамза и народните представители Петър Николов, Костадин Ангелов, Красимир Вълчев Деница Сачева и Радослава Чеканска от парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

В законопроекта съдържа текстове, с които ще бъде увеличено заплащането на труда на всички университетски преподаватели, асистенти и докторанти. Законът предвижда заплатите на преподавателите да се вдигнат до 180 % от средната брутна работна заплата в страната. Асистентите ще получават до 125 %, а 80 % за изследователи, специалисти и експерти, подпомагащи научната дейност във висшите учебни заведения.

В пленарна зала се проведоха скандални дебати, а ПП-ДБ гласуваха против, но мотивите им бяха отхврълени и не бяха приети от вносителите и останалите парламентарни групи.

Законопроектът бе приет със 141 гласа "За", а "против" гласуваха от коалицията ПП-ДБ.

Автор на законопроекта е варненският депутат от СДС в парламентарната група ГЕРБ-СДС доц. Медиха Хамза, която се включи в дебатите, защитавайки цялата академична общност, която депутатът от ПП Венко Сабрутев си позволи да нарече "калпаци", коментирайки, че "се раздават пари на калпак".

Доц. Хамза обясни, че нито тя, нито нейните колеги, работещи в сферата на висшето образование са "калпаци" и искрено се надява, че българското висше образование няма да се превърне във "висше образование в пенсионна възраст".

Тя дебело подчерта, че е недостойно спрямо преподавателите в университетите да получават заплата, по-малка от тази на един касиер в магазин.

Тя допълни, че, ако се спазваше стратегията за висшето образование, нямаше да се налага да се гласуват заплатите на академичния състав в България и да се налага да се променят закони.

Какво каза още депутатът доц. Хамза, вижте във видеото:

 По материала работи Геновева Михайлова, ДНЕС+

CHF CHF 1 1.97419
GBP GBP 1 2.29625
RON RON 10 3.931
TRY TRY 100 5.59253
USD USD 1 1.80194