Скандално: ПП-ДБ искат да се отложи вдигането на заплатите на учени и преподаватели за догодина

България 13.03.2024 15:23 Снимка: ДНЕС+

Скандално: ПП-ДБ искат да се отложи вдигането на заплатите на учени и преподаватели за догодина

От ПП-ДБ поискаха изплащането на увеличението на заплатите на преподаватели и работещи в сферата на висшето образование да се отложи за догодина.

Това стана днес на заседание на парламента, на което първа точка от дневния ред е второ четене на проектозакона за изменение и допълнение на Закона за висшето образование, чийто автор е доц. Медиха Хамза, а вносите са Петър Николов, Костадин Ангелов, Красимир Вълчев Деница Сачева и Радослава Чеканска от парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

Венко Сабрутев бе избраният от парламентарната група на ПП-ДБ, който да "донесе" лошата вест, с която групата на управляващите да се "измъкне" с очевидно политиканстване, като са гласували "за" на първо четене, а законопроекта получи единодушно одобрението на членовете на Комисията по образование.

Недоумните мотиви на Сабрутев са, че "тези пари няма от къде да дойдат", и, че в предишното управление тяхната партия осигурили над 1 млрд за образование. Депутатът на ПП-ДБ нарече вдигането на заплатите във висшето образование и изплащането на увеличението до 3 месеца - "раздаване на пари на калпак".

Красимир Вълчев, който е част от работната група по законопроекта и бивш министър на образованието, горещо защити проекта с аргументите, че той е минал през всички работни групи, комисии и бе гласуван и приет на първо четене в зала.

Той отговори на Сабрутев, относно "раздаването на пари на калпак" с аргументите, че днес се е взело решение на заседание на Министерски съвет, до 1 месец ще бъдат осигурени средства за държавните висши училища за премахване на таксите, а с тези пари ще бъде компенсирано премахването им.

Вълчев посочи още, че тези средства също няма от къде да бъдат осигурени и подчерта в кръга на шегата, че "имаме блестящ финансов министър". Той посочи, че през последните три години има изоставащи възнаграждения и "това е откакто имаме академик, който отговаря за нея. Ние знаем каква е причината, а тя е личното му негативно отношение към образователната система, заради това, че не подкрепиха нескопосаните му реформи, а те не ги подкрепиха, защото той ги прави по възможно най-лошия, най-некомуникативния начин".

Проектът за изменение и допълнение на Закона за висшето образование бе защитен в зала и с изказване на министъра на образованието Галин Цоков, който посочи три основни приоритета, който покрива този проект.

Дебатите се разгорещиха, законопроекта да защитят излязоха и от Възраждане и БСП, като и двете партии посочиха, че този законопроект е обединил всички партии в комисията и заседанията на работните групи.

Дискусия се отвори и относно синдикатите, които по думите на Сабрутев не е обсъждан с тях проектозакона. По-късно стана ясно, че техни представители са в залата, за да станат свидетели на приемането на законопроекта на второ четене и не са съгласни с отлагането на влизането му в сила.

Предложение за удължаването на работното време, докато се гласува точката от дневния ред гласуваха народните представители.

Очаквайте подробности!

По материала работи Геновева Михайлова, ДНЕС+.

CHF CHF 1 2.00495
GBP GBP 1 2.32712
RON RON 10 3.93591
TRY TRY 100 5.42451
USD USD 1 1.79319