Възстановиха плочата на Паметника на Съветската армия

България 07.05.2023 19:15 Снимка: ДНЕС+

Възстановиха плочата на Паметника на Съветската армия

Плочата на Паметника на Съветската армия е възстановена.

През февруари тази година парче от плочата с надпис "На съветската армия освободителка от признателния български народ", бе отчупено. Направи го противник на съветската инвазия в Украйна в навечерието на годишнината й.

 61-годишният Светлозар Раянов обясни, че той е счупил плочата. Каза, че не се срамува и не съжалява за постъпката си. Той беше засечен на камерите за видеонаблюдение да удря с чука и полицаи отишли да го задържат.

„Мотивира ме моята непримиримост към войната. Мотивира ме речна на Путин, който втвърди тона в тази война, както и действията на г-жа Митрофанова, която поднесе цветя на този паметник в навечерието на годишнината от войната. Спонтанно реших, че трябва да направя нещо, да изразя своите огорчение и възмущение”, обясни той.

„Надписът на тази плоча е историческа лъжа”, категоричен е Раянов. Осъзнава, че това е вандализъм. „Съжалявам, че се стигна дотам да нямам друг морален избор, освен да го направя. Нямах друг избор. Направих го от морални съображения", добави той. 

По време на предизборната си кампания от БСП заявиха, че младежката им организация е започнала възстановяването на плочата.

Още по темата

CHF CHF 1 1.97419
GBP GBP 1 2.29625
RON RON 10 3.931
TRY TRY 100 5.59253
USD USD 1 1.80194