"Възраждане" пак недоволни. Искат от Радев да наложи вето на бюджета

България 30.06.2022 12:48 Снимка: ДНЕС+

"Възраждане" пак недоволни. Искат от Радев да наложи вето на бюджета

"Възраждане" недоволни, че няма да има допълнителни 14 млн. лв във фонда за лечение на деца

Във фонда и в този момент има пари за лечение, няма откази заради липса на средства, контрира шефът на бюджетната комисия

“Възраждане” ще изпрати писмо до президента Румен Радев с молба да наложи вето на текст от Закона за бюджета на НЗОК, след като вчера комисията по финанси в парламента реши, че няма да има допълнителни 14 млн. лв. за фонда за лечение на деца.

Предложението за допълнителните средства е на “Възраждане” и бе прието при разглеждането на бюджета на касата. Вчера на заседанието на бюджетната комисия обаче е взето решение, че тези пари няма да се дават сега, защото във фонда в момента има достатъчно средства - близо 30 млн. лв., а освен това от касата обяснили и, че няма направени откази за лечение на деца заради недостиг на средства, с какъвто мотив “Възраждане” поискаха допълнителните пари.

 Преди 2 дни беше приет бюджетът на НЗОК. По наше предложение бяха приети допълнителни 14 млн. лв. за лечение на деца. От миналата година няма входиран отчет стигали ли са парите, но за 2020 г. има повече от 20 отказа и се е стигнало до там, че е имало изтеглени молби, защото децата са починали, коментира днес Цончо Ганев от “Възраждане”.

Това е срамно. Всеки знае акциите за събиране на капачки, даже в нашата стая събираме, каза Ганев. Той подчерта, че вчера е решено тези пари да не се дават и дори допусна, че 12 млн. лв от тях са отишли за музеите.

Още днес “Възраждане” ще изпрати писмо до президента Румен Радев, който да наложи вето само на този текст от бюджета в случай, че се приеме сумата да не бъде превеждана на касата, обясниха от партията.

В думите на "Възраждане" обаче шефът на бюджетната комисия Любомир Каримански видя внушения и спекулации.

Фондът за лекуването на децата в чужбина има достатъчно пари, които не са използвани и до момента няма отказ за дете, което да е изпратено в чужбина поради липса на средства. Има откази по други причини, вероятно лекарски, административни и други пречки, но не и заради финансови причини, категоричен беше Каримански. 

Каримански е изискал и справка от Националния-здравноосигурителен институт за последните три години за всички откази и на какво те се дължат.

Той припомни, че от ИТН сме внесли за разглеждане Закона за личната помощ, който обаче до този момент не е стигнал в пленарна зала, въпреки, че е разгледан от всички комисии, но никой от ИТН не си е позволил да спекулира с темата.

Ако нещо трябва да бъде допълненото в преходните и заключителни разпоредби на бюджета това е само в посока балансиране на бюджета на НЗОК, каза още той. 

И още нещо когато говорим за числа, нека числата да бъдат коректни, преди малко чух тук от тази трибуна да казват числото 14 млн. лв. за музеите - такова число не е гласувано в нито един от бюджетите, заяви още депутатът от ИТН.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648