Въвеждат временна организация на трафика през ГКПП „Дунав мост“

България 17.06.2020 13:59 Снимка: ДНЕС+

Въвеждат временна организация на трафика през ГКПП „Дунав мост“

Създадена е организация потокът от тежкотоварни автомобили в посока ГКПП „Дунав мост“ да бъде спиран на определени места в областите Велико Търново, Стара Загора и Плевен, както и на територията на област Русе в района на Бяла. Това са част от мерките, които бяха обсъдени по време на приключилата преди броени минути среща между областния управител Галин Григоров и институциите от региона, целяща справяне с километричните задръствания през последните няколко дни на гранично контролно-пропускателния пункт „Дунав мост“ при Русе.

Също така областният управител Галин Григоров настоя капацитетът на изградения буферен паркинг на бул. „България“ да бъде използван максимално ефективно и при възможност всеки камион, изчакващ реда си да влезе в Румъния да бъде пренасочван именно там. Обмисля и възможност за изграждане на допълнителен паркинг в посока Дунав мост, който да поеме част от колоните с тирове. За съжаление поради забавяне на строителните дейности от румънска страна все още очакваното новото трасе в северната ни съседка не е пуснато в експлоатация. Очакванията са това да се случи до месец, като припомняме, че по този начин капацитетът на пропускливост ще се увеличи с по три нови летни както за леките автомобили, така и за тежкотоварните. Това означава, че общият брой на функциониращите ленти на румънска територия ще бъде 13, съответно седем за преминаването на коли, микробуси и автобуси и шест за товарни автомобили.

За пореден път беше поставен и въпроса за необходимостта от изграждането на нов мост над река Дунав именно при Русе. Ще продължи да се търси и подкрепа от страна на евродепутатите от двете държави.

В провелата се днес среща участваха още заместник областният управител Валентин Колев, както и директорът на Областната дирекция на МВР ст. комисар Теодор Атанасов, началникът на отдел „Охранителна полиция“ комисар Божидар Петков, директорът на Регионална дирекция „Гранична полиция“ – Русе комисар Димитър Чорбаджиев, директорът на Териториалната дирекция на Държавна агенция „Национална сигурност“ Георги Георгиев, Йосиф Йосифов от Областно пътно управление, а също и заместник-кметът по комунални дейности на Община Русе Димитър Недев.

По данни на Регионална дирекция „Гранична полиция“ за последното денонощие през ГКПП „Дунав мост“ само на изход от България са преминали над 1200 тежкотоварни превозни средства, а на влизане и излизане от страната техният брой надхвърли 2400.

CHF CHF 1 1.81752
GBP GBP 1 2.135
RON RON 10 4.02434
TRY TRY 10 2.18017
USD USD 1 1.65931