България 26.11.2021 18:26 Снимка: ДНЕС+

Във ВМА откриха новоизграден диагностичен блок

Във Военномедицинска академия (ВМА) откриха новоизграден диагностичен блок за пациенти с инфекциозни болести. Новото съоръжение разполага с отделен скенер, рентгенов и ехографски апарати, диагностични и вирусологични кабинети, съобщиха от ВМА.

Реализирането на този проект е една дългогодишна мечта и идеен проект на проф. Камен Плочев, ръководител на Първа клиника по инфекциозни болести. А откриването му е първото събитие от отбелязването на 130-ата годишнината от създаването на ВМА.

По думите на началника на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски с новото съоръжение се дава комплексност върху диагностиката и лечението на пациентите. Има самофункционираща инфекциозна болница, която се намира в двора на Академията и е абсолютно независима от централната болница. Инфекциозноболните пациенти ще могат да получат медицинско обслужване в пълен обем, без да се нарушава работата с пациентите, страдащи от други заболявания, уточни той.

Мутафчийски благодари за труда на медиците. "Господ да ви дава сили - на вас и вашите семейства, да издържим всички предизвикателствата, които са пред нас", каза той.

От своя страна проф. Камен Плочев коментира, че през този център ще преминават всички техни пациенти и изтъкна важността му от гледна точка на борбата с т.нар. пост-COVID-синдром: Ние разполагаме с всички медикаменти и прилагаме терапиите, както го правят по целия свят.

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448