В София бизнесът търси 51 761 можещи за IT сектора, инженери, педагози

България 21.09.2023 08:37 Снимка: ДНЕС+

В София бизнесът търси 51 761 можещи за IT сектора, инженери, педагози

Повече от половината позиции за кадри с висше образование

Трима се борят в момента за едно работно място

Бизнесът ще има нужда от 51 761 работници и специалисти в София през следващите 3 до 5 години. Това показват данните на Агенцията по заетостта от последното проучване на потребностите на работодателите от работна сила.

Над 26 551 от местата ще са за хора с висше образование.

Най-търсени ще са кадри в IT сферата, икономиката и инженерството

И докато в страната най-търсени са педагозите, то в София работодателите са заявили, че в следващите от 3 до 5 г. ще имат нужда само от около 300 педагози.

25 210 ще са нужните кадри със средно образование. Всяко пето място ще е за продавачи. Ще са нужни и строители и счетоводители. В следващите 12 месеца пък в столицата ще се търсят най-много икономисти, програмисти, счетоводители и работници в заведения.

И от началото на годината най-много са били обявените свободни места точно за продавачите със заявени общо 1234 места, следвани от стопански и административни специалисти - 920 места, охранители - 720, и др. “Като цяло тази година броят на заявените свободни работни места в столицата значително намалява спрямо предходните години

Като основна причина за това е общата несигурна икономическа среда, дължаща се на висока инфлация, високи цени на енергийни носители, политическа нестабилност”, обясниха от Агенцията по заетостта.

В София за едно свободно работно място се борят трима, докато в страната средно това са петима души. Средно на месец безработните в столицата през тази година са 10 270 души.

Най-важното умение според работодателите в София е дисциплината и самоконтролът. А най-търсената компетентност от тях е инициативност и предприемачество.

А, за да задържат талантите си, фирмите дават и все повече придобивки. Някои компании предлагат на служителите си нисколихвени или безлихвени заеми, за да си купят автомобил, жилище, техника, за ремонт. Други пък правят детски кътове и градини в офиса за децата на работниците. Освен това дават и годишна стипендия на талантливите деца.

Една от най-желаните придобивки за служителите е допълнителни дни отпуск. Някои работодатели предлагат на служителите си опцията да им възстановят определен процент от разходите за годишната ваканция. Други пък директно дават до 2000 лв. на служител, ако е избрал да почива извън Европа.

Фирмите все повече предлагат и различни карти за отстъпки - за спорт, очила, дрехи. Ваучерите за храна не са допълнителна придобивка, а част от месечното възнаграждение, но все повече работодатели се възползват от тази опция.

За да се грижат за здравето на своите служители, освен допълнителна здравна застраховка се осигуряват и прегледи при специалисти. Шефовете осигуряват и безплатен масаж, фризьор.

В офиса пък все по-често се дават безплатни напитки и храни, а служителите разпускат в стая за игри. Тиймбилдингът също е все по-полулярен сред фирмите у нас.

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361