В последния си ден: Василев парафира Оперативните договорености по Плана за възстановяване

България 01.08.2022 19:14 Снимка: ДНЕС+

В последния си ден: Василев парафира Оперативните договорености по Плана за възстановяване

В последния си ден на поста министър на финансите Асен Василев подписа Оперативните договорености по Плана за възстановяване. Това е последната стъпка преди да се пусне заявка за плащане. Това става ясно от съобщение на ведомството.

Действието на Василев идва часове, след като президентът Румен Радев обяви имената на министрите с служебния си кабинет. Любопитна подробност е, че Атанас Пеканов ще поеме министерството за еврофондовете. Именно той преди година работи по Плана за възстановяване, като основното, което беше вкарвал бе нова газова мощност в Маришкия басейн.

Малко по-късно кабинетът на Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев направиха замяна на тази точка и заложиха 1000 мегавата батерии.

Самият Пеканов призна, че и по време на неговата работа е имало предложение от ведомството на Василев за прокарване на тази идея, но след задълбочени консултации с международни експерти е станало ясно, че това е много скъпо и нереалистично и по тази причина е било изключено от плана.

Не е ясно дали подписването на Оперативните договорености днес от страна на Василев не е от страх, че служебният кабинет е можел да премахне или да  поиска от ЕК промени по някоя от точките.

В съобщението на МФ обясняват, че оперативното споразумение уточнява допълнително отговорните институции, начина на проверяване за постигането на договорените цели и практически въпроси около начина на сътрудничество при наблюдението на изпълнението на Плана. Така потвърждава, че няма забавяне в изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост, посочват от ведомството.

В края на месец юни от ЕК отговориха на запитване на Tribune.bg  за финансирането, което страната ни ще получи. Оттам ни обясниха, че това ще стане в рамките на третото тримесечие, след като България подаде заявка за това (бел.ред. посоченият период започна на 01.07 и завършва на 30.08).  

Припомняме, че страната ни беше една от последните, която представи плана си за оценка в Брюксел. Именно кабинетът на Петков поиска няколко пъти отлагане на тази процедура.

Асен Василев пък беше оторизиран от Министерския съвет да подпише финансовото споразумение с Брюксел на 29 юни, само седмица след като правителството получи вот на недоверие.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648