В понеделник – полувелосипеди, в събота – цели

България 21.11.2021 10:57 Снимка: ДНЕС+

В понеделник – полувелосипеди, в събота – цели

Заради лошите доставки производители намаляват дейност, въпреки че са затрупани с поръчки

Работниците са в принудителен отпуск и правят полуфабрикати, докато дойдат частите

Намалено работно време, т.нар. фърлоу, вече има в най-голямата фирма за велосипеди “Макском”.

Преди дни “24 часа” съобщи, че от няколко седмици неработещи понеделници са въведени и в пловдивската фирма “Вюрт електроник ИБЕ БГ”, в която сглобяват платки.

Причината е в нарушената логистика в доставката на елементи и в липсата на части, обясни пред “24 часа” изпълнителният директор на “Макском” Николай Бояджиев.

“Веригата на доставки е нарушена, затова в понеделниците не работим или произвеждаме продукция полуфабрикат, което оскъпява себестойността на велосипедите. Когато пристигнат части, натоварваме работниците в съботни дни. Целият работен цикъл е нарушен, но не сме съкращавали хора. Напротив – затрупани сме с поръчки и имаме договори до 2024 г., а 70 процента от продукцията ни е предназначена за експорт”, каза Бояджиев.

Най-голям проблем в “Макском” имат с елементите, които получават от фирми от автомобилния бранш. Литиево-йонните батерии се влагат в 70 процента от велосипедите на фирмата. Тройният скок на тока е ударил допълнително производителя. “От 40 хиляди лева сметка преди увеличението последната фактура за електричество, която получихме, е за 125 хиляди лева”, оплака се Николай Бояджиев. Купуваме ток на 400 лева за мегават и се надяваме държавата да намери решение на тази ненормална ситуация, каза още шефът на “Макском”.

Работниците в престой всеки понеделник, но с пълната заплата

Може да ги пратят в платен отпуск и без тяхно съгласие

Всеки работодател, засегнат от пандемията, има право да пусне в престой служителите си всеки понеделник или който е да друг ден от седмицата. “За времето на преустановяване на работа в тези случаи работникът има право на брутното си трудово възнаграждение”, обясни експертът по трудово право към КНСБ Тодор Капитанов.

Това правило бе въведено в промените в Кодекса на труда през март миналата година, за да няма злоупотреби от страна на работодателите. “По този начин те не могат да ги пускат в престой и да не им заплащат трудово възнаграждение”, обясни Капитанов.

Промяната в Кодекса на труда обаче важи само докато има извънредна епидемична обстановка

Такава засега у нас е обявена до 30 ноември, но със сигурност ще се удължи.

Според текстовете при обявено извънредно положение или извънредна епидемична обстановка работодателят може със заповед да преустанови работата на предприятието, на част от него или на отделни работници и служители за целия период или за част от него до отмяната на извънредното положение. Така, ако работодадел е изпаднал в криза заради пандемията, то той може да пусне служителите си в престой за седмица или определени дни в месеца, но следващия ще трябва да плати пълните им брутни заплати. Ако това не се случи, всеки може да подаде сигнали до Главна инспекция по труда и до синдикатите.

При престой по вина на работника или служителя той няма право на трудово възнаграждение за това време. Така, ако вземат книжката на шофьор на фирма и съответно той не може да изпълнява служебните си задължения, вината е негова и няма да получи заплата.

По време на пандемията фирмите могат да кандидатстват за помощ от държавата, с която да покриват част от заплатите на служителите си. Най-използваната помощ е 60/40. От нейния старт до края на септември са изплатени над 1,5 млрд. лв. От мярката са се възползвали над 13 330 работодатели и по този начин са запазили работните места на 320 хил. служители

Докато е обявена епидемичната обстановка, шефовете по свое решение могат да пуснат служителите си платен отпуск и без тяхно съгласие.

Той обаче не може да пусне в неплатен отпуск работника без негово желание.

“За съжаление, у нас е практика работниците под натиск да подават заявление за ползване на неплатен отпуск

Това е морално и нормативно нарушение, но юридически не може да се докаже, когато работещият сам подава своето заявление”, обясни още Капитанов.

4-дневна работна седмица извън пандемията пък може да въведе всеки работодател. Условието е да има колективен или индивидуален трудов договор. Подобни практики освен по света вече има и у нас. Първа бе русенска консултантска фирма, която преди години обяви петък за почивен ден. Служителите вземат пълната си заплата, независимо че не работят 3 дни в седмицата. Условието е те да си свършат работата през останалите дни./24 часа

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448