В интензивни отделения и болници няма ваксинирани

България 18.09.2021 11:40 Снимка: ДНЕС+

В интензивни отделения и болници няма ваксинирани

Положителната новина днес е за ваксинираните с две дози преди две седмици - те могат да са спокойни, от тях няма в интензивни отделения, няма ваксинирани и на болнични легла. В България има малко ваксинирани. 

Ваксините намаляват риска 10 пъти от заразяване, правят коронавируса като грипа. Ако с времето и с ваксинацията се стигне до по-високи нива на ваксинирани, ще има по-малко хора в болница и малко от тях ще са ваксинираните. Това заяви д-р Лъчезар Томов, математик, преподавател в НБУ пред БНТ.

40% от всички заразени развиват органни промени - спад на бъбречната и на когнитивна функция, например, които са съпоставими с оловни натравяния. Има и сериозни проблеми със сърцето, поясни още специалистът.

Два милиона са преболедували коронавируса, а половината могат да се инфектират отново, добави специалистът.

В Англия и други места, където има ваксинирани, има щит, но той не е голям, колкото си мислим. С новия вариант - Делта, трябват 90% ваксинирани, за да е стабилен щитът, категоричен е Томов.

Докторът поясни, че е почитател на ефективното обучение в училище. Ще се следи ситуацията, новата вълна може да повтори ситуацията от миналата есен, смята той. Може да стане по-лоша вълна от миналата есен, каза той, давайки за пример, че има щати със силна заболяваемост във Флорида и Охайо.

Той каза, че трябват мерки в училище, тестове, ваксинация на учители и деца над 12 г., тъй като този вирус заразява 100%.

Чия е политическата вина? Лъчезар Томов коментира, че вината е комплексна, но този път "Костов не е виновен". Експертът попита защо в БЛС има хора, които са членове, но в конкретната ситуация си позволяват да говорят лъжи и защо практикуват, а стигат и до там, че разправят, че влизат в болнично отделение без маска.

Локдаун никой не иска, но, за да не се стигне до това да умират хора по стълбите, трябва да има ваксинация, спазване на мерки, носене на маски, ограничение на големи събирания, полицията да контролира РЗИ. Накрая ще се стигне до затваряне, защото не се ваксинирани хората и нямаме авторитет, категоричен е докторът.

Трета доза ще намали разпространението, посочи Томов. На въпрос защо има починали, които са ваксинирани, той отговори, че, да, има и такива случаи, но са много малко. Защитата, която осигуряват ваксините е 96%.

Не можем да спрем коронавируса само в България и в ЕС, искаме да има навсякъде покритие, затова се дарява за Африка, а България създава риск за ЕС, коментира експертът./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448