Усложненията при коклюша настъпват по време на заболяването

България 17.05.2024 15:02 Снимка: ДНЕС+

Усложненията при коклюша настъпват по време на заболяването

Ситуацията с коклюш остава все така притеснителна. Последните данни показват, че в страната положителните проби са над 1000. 

"Трудно е да се каже, че ситуацията е овладяна. Има най-малко три причини да стигнем дотук - болестта се повтаря на всеки три до пет години. Второ, че имаше една пауза по време на Ковид и тогава коклюш почти нямаше. Ваксината поддържа малко по-кратък имунитет. И някои по-малки фактори като миграцията, като промяната в климата също влияят. Надявам се, че в скоро време ще е овладяна ситуацията", заяви началникът на Клиника по инфекциозни болести проф. Георги Попов в студиото на "България сутрин".

По думите му хората продължават да са негативно настроени към ваксинацията.

"Едно перфектно решение, което чакаха много майки и бременни жени, най-рисков контингент са децата, особено тези под 6 месеца, които нямат никакъв имунитет. Промяната на първата ваксина от 2 месеца на месец и половина е идеално решение. Не са много спокойни хората. Тази антиваксинационна кампания, която имаше по време на Ковид, се запазва и през следващите пандемии. Не всички са привърженици, но имам наблюдения, че разумните хора, особено майките, го правят", допълни Попов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Професорът е на мнение, че е нужна превенция, за да се намали разпространението на инфекцията.

"Превенцията е много важна, но заболяването протича различно при ваксинирани и неваксинирани и малки деца и възрастни. Понеже това е въздушно-капкова инфекция, е важна много добра респираторна хигиена. За радост, навлизаме в летния период, когато имаме възможност да не се допуска събиране на много хора в затворени колективи, да се проветряват помещенията и да не се разпространява инфекцията", коментира гостът.

Новородените са най-застрашени от заболяването, смята Попов.

"Усложненията могат да бъдат по време, а не след коклюш, защото това е най-опасното за новородени, за деца до 6-месечна възраст, при които настъпват характерните апноични паузи. При тях няма тази кашлица, на която сме свикнали при по-възрастните. По-скоро постковид синдром се дължи на някои вируси, които се реактивират след преболедуване на това заболяване. Сега се образува една огромна прослойка от хора, които не са боледували или не са ваксинирани и на това се дължи това увеличение на заболяването", добави той.

CHF CHF 1 2.05747
GBP GBP 1 2.31582
RON RON 10 3.92989
TRY TRY 100 5.59208
USD USD 1 1.81955