Преминахме пика на коклюш

България 16.06.2024 18:13 Снимка: ДНЕС+

Преминахме пика на коклюш

Четвърта седмица се наблюдава спад в разпространението на коклюш у нас. Случаите са около 120 седмично. "Това значи, че сме преминали пика. Страната се справи добре в сравнение със Западна Европа и Балканите. В Румъния има по 8 хиляди случаи", заяви в студиото на БТВ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му трябва да спазваме всичко, което сме говорили през годините - да внимаваме какво ядем, откъде закупуваме храната, тя да е била в хладилни условия. Трябва да ползваме дезинфектанти дори и след като сме и на плажа, и в гората, посъветва Ангел Кунчев. Няма нищо притеснително в началото на лятото.

Тигровите комари

"Тигровите комари са опасни, разбира се. Могат да носят някои заболявания. Не по-малко опасни са и други комари. Видът Aedes aegypti, отговорен за разпространението на вируса на жълтата треска, денга, чикунгуня и зика, се движи на север. Не се среща още при нас. Няма логика да се фокусираме върху един вид", подчерта той.

Според него мерките и обработката, предприети от общините и извън населените места, дават ефект. "След обилните валежи се образуваха заливи със задържана вода. С високите температури това са идеални условия за развитие на комарите. Борбата с тях ще продължи до есента", допълни доц. Кучнев

Тигрови комари са засичани в България, но са рядко срещани.

"Тази година до момента има 5 внесени случаи на денга от хора, които са пребивавали в по-южни страни. Те са били във висококласни хотели с много звезди. Това означава, че рискът е налице и съществува. Местните случаи в ЕС най-вече са в Португалия, Гърция и Кипър. Като гледам темпа - през 2024 година ще се удвоят местните случаи. Внесените са над 5 хиляди".

Чистотата на водата по морето

"Последните години все повече се увеличава броят на плажовете, които отговарят на изискванията за отлични кaчества на морската вода", посочи той. България, заедно с Хърватия, Гърция и Кипър, е в челните места по чистота на плажовете. Все повече наши плажове са отличени със син флаг за отлични условия. Плажовете и водата са чиста и подходящи за летуване, каза още доц. Ангел Кунчев.

CHF CHF 1 2.00495
GBP GBP 1 2.32712
RON RON 10 3.93591
TRY TRY 100 5.42451
USD USD 1 1.79319