УМБАЛ Свети Георги :По предварителни данни момичето е починало от усложненията на заболяването си

България 29.05.2023 15:33 Снимка: ДНЕС+

УМБАЛ Свети Георги :По предварителни данни момичето е починало от усложненията на заболяването си

Екипът е опитал да спаси Елисавета, тече проверка в болницата

От УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД - Пловдив излязоха с позиция след сигнал до Нова Телевизия от майката на тяхна пациентка, която твърди, че дъщеря ѝ- 27-годишната Елисавета е издъхнала в болничната стая в присъствието единствено на санитарка и не ѝ е била оказана адекватна медицинска помощ. От лечебното заведение е започнала вътрешна проверка по случая.

Ето какво посочват от болницата:

„Уведомяваме, че се извършва обстойна вътрешна проверка по случая. Към настоящия момент е известно следното: Пациентката Елисавета Станева е дошла в Отделението по спешна медицина на 9 май в 9:30 часа с температура и болки.

Същия ден в 12:45 часа е хоспитализирана в интензивния сектор на Клиниката по инфекциозни болести към УМБАЛ „Свети Георги” ЕАД - Пловдив. От постъпването ѝ в болницата, са извършени редица изследвания и консултации с лекари и специалисти от различните клиники. Назначена ѝ е терапия освен за симптомите, с които е пристигнала в лечебното заведение, а и за придружаващото ѝ заболяване „Тиреоидит на Хашимото”.

В една от консултациите се установява, че стойностите на TSH са завишени и че пациентката е преустановила сама приема на едно от лекарствата си, което води до влошаване на здравословното ѝ състояние. Терапията, извършена от екипа на Клиниката по инфекциозни болести, дава резултат и пациентката се подобрява на следващия ден. Наблюдението, изследванията и терапиите продължават и в следващите дни.

На 14 май към 17:55 часа внезапно пада със загуба на съзнание. Регистрирано е спиране на сърдечната и дихателната дейност. Незабавно е започнала Кардиопулмоналната ресусцитация (КПР), съвместно с екип на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение. По данни от становището на началника на Клиника по инфекциозни болести доц. д-р Олиана Бойкинова, дежурната санитарка е пряк свидетел на случилото се.

В момента на падането на пациентката същата е оставяла храната ѝ и веднага е уведомила дежурния лекар и дежурната мед. сестра, които са се отзовали незабавно и са започнали КПР. Началникът на Отделението по обща и клинична патология доц. д-р Мария Колева - Иванова и нейният екип се очаква да издадат протокола от извършената на 16 май аутопсия.

По предварителна информация е установено, че Елисавета Станева е починала от усложненията на основното си заболяване - кардиомиопатия. Все още не е изготвен отговор до близките, поради обстоятелството, че към днешна дата (28 май) вътрешната проверка на лечебното заведение не е приключила изцяло. Събраната до момента информация следва да се счита за предварителна, тъй като същата предстои да бъде анализирана и обобщена в най-кратки срокове от членовете на специализираната Лечебно контролна комисия към УМБАЛ „Свети Георги” ЕАД - Пловдив.

CHF CHF 1 2.01114
GBP GBP 1 2.29006
RON RON 10 3.93195
TRY TRY 100 5.66429
USD USD 1 1.83543