Училищни директори не харесват протокола за реакция при бомбена заплаха

България 17.10.2023 09:31 Снимка: ДНЕС+

Училищни директори не харесват протокола за реакция при бомбена заплаха

Директорите не одобряват протокола за реакция при бомбена заплаха. Това заяви пред БНТ Данко Калапиш, училищен директор в София. Те са против това да проверяват съмнителни обекти, тъй като нямат експертизата за това. В едно училище може да има стотици раници и отделно чанти за екипи по физическо възпитание. За нас раниците не са съмнителни обекти, изтъкна Калапиш. Само полицията е компетентна да проверява съмнителни обекти, обясни Калапиш.

Тъй като неговото училище е до палестинското посолство, му направило впечатление, че няма засилена охрана. От СДВР му казали да си поиска такава.

Вчера в няколко области на страната имаше отново вълна от бомбени заплахи към училища. Русе, Сливен, Стара Загора и София. По-късно през деня от полицията съобщиха, че са реагирали на сигналите и при проверките не са открити съмнителни предмети. Съставени са констативни протоколи.

Както и предишния път това се случва по време на предизборна кампания. Тогава бе и написан и нов протокол за действие в такива ситуации.

Лъчезар Милушев, от Център за изследване на екстремизма и национализма, обясни в студиото на Нова телевизия, че трябва да се прави "анализ на риска и ситуацията да се управлява", но не трябва да се евакуира на всяка цена. Директорите и училищния персонал трябва да направят първоначален оглед и да осигурят зона за сигурност около "съмнителен багаж" в рамките на 3-5-7 минути, докато дойде полицията.

Светлин Илиев, експерт по киберсигурност, подчерта в студиото на БНТ, че 100% сигурност няма. Често се пропускат сигнали. Той обясни, че подобни бомбени заплахи не са само у нас, например Литва, Латвия и Естония е имало масирана кампания срещу училища. Но следи винаги остават, както изтъкна Илиев. Много са сигналите, че един мейл със заплаха е фишинг атака.

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.28338
RON RON 10 3.9348
TRY TRY 100 5.78533
USD USD 1 1.8066