У нас смъртността от инсулти и хипертония е 4 пъти по-висока от средната за ЕС

България 17.06.2021 08:38 Снимка: ДНЕС+

У нас смъртността от инсулти и хипертония е 4 пъти по-висока от средната за ЕС

Смъртността от инсулти и хипертония у нас е 4 пъти по-висока от средните показатели за ЕС, показват данни от здравен доклад на Американската търговска камара в България.

Основната причина за висока смъртност при тези заболявания, според доклада, е недостатъчната доболнична помощ.

Средният годишен разход за профилактика на заболявания на човек у нас е 34 евро. В Европейския съюз той е 89 евро, сочат още данните от доклада.

Здравеопазването се разбира все повече като част от националната сигурност на всяка страна и има преки връзки с бизнес климата, конкурентноспособността на икономиките и нивото на социална отговорност на институциите и бизнеса, отбелязват от камарата.

Авторите посочват, че на здравето трябва да се гледа като инвестиция, защото това е един от показателите, които привличат чуждестранните инвеститори у нас. Според тях за здраве трябва да се отделят 10% от БВП.

С този документ Американската търговска камара в България се включва в публичния дебат за подобрения в здравеопазването. Докладът предлага холистичен подход към здравната система, използва данни и обективен анализ. Той бе представен пред партньори и заинтересовани страни, като министъра на здравеопазването, БЛС, БФармаС, Националната пациентска организация, АРФарМ, Германо-българската индустриална и търговска камара, Българо-швейцарската камара, Клъстъра за иновации в здравеопазването.

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448