Туристическият бранш в паника: Няма нито един записан руски турист в Албена

България 10.03.2015 16:55

Летният сезон, който дава около 2 милиарда евро приходи в последните години, този път е пред тотален провал. Това прогнозираха туроператори на Кръгла маса "Проблеми и предизвикателства пред туристически сезон – лято 2015 г.", която се провежда в момента във Варна. "Очаква ни един от най-лошите сезони за последните 10-15 години", категоричен бе управителят на "Сънтурс" Венцислав Танчев, представител на германския туроператор "Алтурс", цитиран от varnautre.bg.
Най-трагично е положението на руския пазар. Записванията там клонят към нула. На Албена например няма записан нито един летовник от Русия. По същия начин стоят нещата и на "Св. Константин и Елена".

Подобно е положението и с украинските туристи. "Ситуацията с липсващите туристи ще доведе до ожесточена ценова война с конкурентите ни - Турция и Гърция, в която България ще загуби. Защото нямаме буфер, с който да сваляме още цените. При съседите правителствата им са доказали, че стоят зад бранша, когато е в криза, докато нашето не го прави", коментираха браншовици.

По думите им липсва и алтернативен пазар, който да компенсира липсващите летовници от Русия и Украйна. Единственият вариант бил да се привлекат туристи от Беларус, но и там без помощта на държавата нещата нямало да се случат, тъй като беларусците също влизат у нас с визи.

Цифром и словом, записванията на украинци и руснаци са с 50% по-малко до момента. Визите остават един от най-сериозните проблеми, както и все по-краткият летен сезон. Липсата на достатъчно реклама също се е усещала.

Друг проблем за бранша е и въведената наскоро задължителна застраховка "Трудова злополука" за работещите в туризма. Не на последно място е драстичният скок на таксата за паркинг на туристическите автобуси на летището. Ако през 2013 г. е била 80 лв., а през 2014 г. - 180 лв., това лято тя ще стигне до чудовищните 400 лв.

Продължава и недоволството и от сигурността по курортите ни. Джебчийките продължават да шетат навсякъде сред туристите, оплакаха се хотелиери и туроператори.

58 души от Външно министерство ще бъдат изпратени в Киев и Минск, за да се ускори процесът по издаването на визи, обещаха от Министерството на външните работи. Колегите им от Министерството на туризма пък щели да водят чуждестранни журналисти на турове у нас, които после да споделят с аудиториите си, колко прекрасна дестинация е България.

За да се запази румънският пазар, който миналата година е наброявал 1 милион души, пък министерството ще прави форуми в северната ни съседка, чрез които да агитира за здравен туризъм. /БЛИЦ
CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648