Цветан Цветанов убеден, че без къртица в службите Брендо не би успял през 2012

България 18.09.2021 13:50 Снимка: ДНЕС+

Цветан Цветанов убеден, че без къртица в службите Брендо не би успял през 2012

Бившият вицепремиер и вътрешен министър от ГЕРБ Цветан Цветанов смята, че без къртица в държавните служби Брендо не би успял. Кой е предупредил Брендо, и до днес не става ясно. Разследването на прокуратурата също завършва без резултат.

Пред Нова телевизия бившият вътрешен министър, сега вече излязъл от ГЕРБ, разказа спомените си след ареста на Евелин Банев-Брендо в Украйна и задържането му за 20 дни.

Брендо е сериозен играч, много предпазлив. На територията на страната, поне това, което сме имали като оперативни данни, е получавал подкрепа от държавните структури, свързани с борбата и противодействието на организираната престъпност.

През 2008 година Брендо е трябвало да бъде задържан по аферата "Кокаинови крале".

Къртица в редиците на полицията обаче осуетява ареста. "През 2008 г. Джорджино - разследващият следовател, който беше по това дело, тогава в "Евроджъст" в Хага споделят и предоставят доклад на представителите на България от прокуратурата, от МВР и от ДАНС. "Тогава, всъщност половин час по-късно, Брендо влиза в комуникация с Мелате - един от основните италиански играчи, и му разказва абсолютно всичко по разработката, която е предоставена на италианските власти на "Евроджъст" и за мащабна международна операция", разказва още Цветанов.

"Кой е предупредил Брендо, и до днес не става ясно. Разследването на прокуратурата също завършва без резултат. А акцията по операцията "Кокаинови крале" е подновена през 2012 година, спомня си Цветанов.

"Задържането на Брендо беше непланирано в деня, в който се случи в Бургаската област, защото все още имаше доста действия, които трябваше да предприемем по членовете на групата. Но тогава получихме оперативна информация, че Брендо отива да купува играчи. Това досега не е казвано на широката публика. Т.е. отива да си купува служители в правоохранителната система. Тогава колегите успяха да го локализират в едно заведение, в което провеждаше среща. На излизане от Бургас беше задържан. Имахме изключително добра координация с прокуратурата, защото главният прокурор тогава - Борис Велчев, беше запознат с всички детайли", споделя той.

Тогава разследващите намират и документа на "Евроджъст" в багажника на колата на Брендо. Същият документ, с който той е предупреден през 2008 година, че му се готви арест.

"Което означава, че действително той е бил абсолютно спокоен, че никой няма да пристъпи към неговото задържане", добави Цветанов.

Относно отвличането на дъщеря му Лара през март 2013 г. една от версиите според Цветанов е инсценировка или заради неизпълнени задължения от страна на Брендо и това да е знак за нещо, което да се осъществи в последствие.

"Брендо не е човек, който се занимава с оранжерии и гледането на марихуана. Но по всяка вероятност контактът с лицата, които са били там, вероятно са били международна група в предишен период, и така е намерил място, където да се укрива", каза Цветанов относно задържането на Евелин Банев на 6 септември в Украйна./news.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648