ЦИК: Ще има два отделни избирателни списъка за изборите за Народно събрание и за ЕП

България 10.04.2024 09:42 Снимка: ДНЕС+

ЦИК: Ще има два отделни избирателни списъка за изборите за Народно събрание и за ЕП

Ще има два отделни избирателни списъка за всеки вид избор, защото са различни избирателните права на гражданите, обяви по бТВ председателят на ЦИК Камелия Нейкова. 

Тя подчерта, че за първи път имаме тази комбинация от избори. И двата избора са с кандидатски листи и с преференции за кандидатите във всяка една листа. Различни са и избирателните права на избирателите в изборите за Народно събрание и за членове на Европейския парламент.

За европейските избори има изискване за уседналост. Например право да гласуват за тези избори за Европейски парламент имат българските граждани, които имат адресна регистрация по постоянен и настоящ адрес в страната или постоянен адрес в страната и настоящ адрес в друга страна членка на Европейския съюз три месеца преди изборния ден. Това изискване за уседналост важи и за кандидатите за членове на ЕП, но там изискването е шест месеца да имат такава уседналост преди изборите. Тези изисквания ги няма за изборите за народни представители, обясни Нейкова.

"Във връзка с машинното гласуване - прекратихме старата обществена поръчка, която беше обявена този път доста рано за европейските избори и обявихме новата за изборите 2 в 1“, подчерта още Нейкова.

За това колко ще струват изборите "две в едно" Нейкова каза, че проектът за план-сметката е около 98 млн. лева, като за ЦИК са 4,4 млн. лева. Тя обясни, че когато изборите са отделно, някои разходи се повтарят. Когато са заедно –се спестяват.

CHF CHF 1 1.97419
GBP GBP 1 2.29625
RON RON 10 3.931
TRY TRY 100 5.59253
USD USD 1 1.80194