ЦИК предупреди: Верният симулатор за гласуване е на нашия сайт

България 28.10.2021 16:26 Снимка: ДНЕС+

ЦИК предупреди: Верният симулатор за гласуване е на нашия сайт

От два дни на сайта на ЦИК е наличен симулатор, който точно показва страниците и начина, по който ще се гласува. От ЦИК предупредиха - в интернет имало и други изборни симулатори, но някои от тях не показвали акуратно бюлетината.

753 най-вероятно ще е броят на секциите, където могат да гласуват българите зад граница. Техният брой предстои да бъде потвърден окончателно обаче до дни, тъй като някои държави все още не са дали официални разрешения за разкриването на секции. Точната им локация и брой са видни на сайта на Централната избирателна комисия. Това каза на брифинг говорителят и съпредседател на ЦИК Цветозар Томов.

Така например в Германия, където са в сила строги антиковид мерки, могат да бъдат разкрити максимум 40 секции, като именно толкова са заявени от ЦИК, като се чака "зелена светлина". Общо 4115 ще са членовете на секционните комисии извън страната, като към момента текат консултации на представените в бившия парламент партии за запълване на тези бройки. Тъй като реално обаче пълният брой на членове на комисиите никога не е бил запълван навсякъде, във въпросните консултации участва и извънпарламентарна коалиция - "Продължаваме промяната".

В страната също все още не е окончателно определен броят на избирателните секции, но по всяка вероятност те ще са около 12 000. В 1400 от тях ще се организира повторно преброяване на разписките.

Два важни срока изтичат до 2 дни - 30 октомври, подчерта Росица Матева от ЦИК. Дотогава хората с увреждания могат да подадат молба за гласуване с мобилна секция. Тогава изтича срока и за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес. Освен това молба за гласуване на друго място могат да подадат членовете на ЦИК, РИК и кандидатите за депутати и президент./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448