ЦИК отрича да изключва ДБ от изборите

България 14.10.2021 17:11 Снимка: ДНЕС+

ЦИК отрича да изключва ДБ от изборите

От ЦИК отрекоха категорично твърденията на "Демократична България", че има предложение партията да бъде извадена от още 7 многомандатни избирателни района, където отново документацията била подадена с електронен подпис.

Припомняме, малко по-рано от ДБ с прессъобщение изразиха опасение, че след отказа за регистрация на листата им в Стара Загора, има предложение от член на ЦИК да бъде преразгледана регистрацията на листите на партията в още 7 МИР-а, където документите също са подадени с електронен подпис.

"Това не е вярно. При обсъждането (в Стара Загора - бел.ред.) колега направи предложение да бъде изискана информация дали и в други РИК има подадени не от "Демократична България", а от всички партии и коалиции, документи, подписани с електронен подпис. Все още чакаме тази информация", каза на брифинг в ЦИК говорителят на комисията Росица Матева.

Матева аргументира и решението на ЦИК да потвърди изключването на ДБ изборите в МИР Стара Загора. "Не става дума за това, дали в 21 в. е разрешено да се използва електронен подпис. Става дума за това, позволява ли го Изборният кодекс. В крайна сметка ЦИК прие, че документите са подписани с електронен подпис, но не са подадени по електронен път, а са донесени като хартиени разпечатки. Дадена е възможност на представителя на коалицията, който е имал пълномощно, да ги завери вярно с оригинала, но той е отказал."

В друга районна избирателна комисия е имало случай отново на подадени по идентичен начин документи. Там обаче представителят на съответната политическа сила се е съгласил да удостовери с подписа си достоверността на книжата./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448