Томов: ЦИК чака да се избистри политическата ситуация, за да вземе конкретни решения

България 27.08.2021 12:46 Снимка: ДНЕС+

Томов: ЦИК чака да се избистри политическата ситуация, за да вземе конкретни решения

Ако изборите не са „2 в 1” е добре да има поне две седмици времева дистанция между парламентарни и президентски, за да има време спокойно да се модифицира софтуерът на устройствата за гласуване.

Това заяви пред БГНЕС говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов.

Според него основният проблем пред комисията при едни евентуални избори „2 в 1” би бил да осигури още устройства за машинно гласуване, тъй като гласуването ще върви по-бавно и вероятно в по-многолюдните секции ще се образуват опашки.

На последното си заседание членовете на ЦИК са обсъждали вариант, ако тази опция се случи, да се закупят допълнителни устройства.

Има и софтуерни проблеми, които трябва да се решат при такъв сценарии, като дали ще се гласува с една sim-карта, дали с две различни, уточни Томов.

Той е категоричен, че ако изборите не са „2 в 1” е добре да има поне две седмици времева дистанция между парламентарните и президентските с цел да се направят необходимите софтуерни промени.

Чакаме да се избистри напълно политическата ситуация и да започнем да вземем конкретни решения, каза Цветозар Томов.

Говорителят на ЦИК каза още, че се полагат усилия за разрешаването на търговските спорове, които все още стоят със „Сиела Норма”./БГНЕС

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448