Тома Биков: Политическото лидерство да прояви смелост и саможертва

България 05.10.2022 14:01 Снимка: ДНЕС+

Тома Биков: Политическото лидерство да прояви смелост и саможертва

"Предлагаме формат, в който да се опитаме да осъществим разговор с различните политически сили, тъй като през последната година и половина видяхме няколко блока, които отказват да си говорят. За да се реши политическата криза, означава хора, които не се понасят, да започнат да си говорят, да работят заедно. Изборите не решават тази политическа криза, ако я решаваха, досега да сме я решили четири пъти. Нови предсрочни парламентарни избори могат да бъдат капката, която да прелее чашата". Това каза пред БНР Тома Биков от ГЕРБ.

И предупреди, че въпросът - "Защо ни е парламент, след като не може да излъчи управление?", е възможно да изглежда резонен:

"Политическото лидерство в такава ситуация е важно. Тук трябва да бъде проявена смелост. Ние също не сме в изгодна позиция, когато предложихме това, защото и ние имаме избиратели не искат да разговаряме с когото и да било. Но в такива моменти политическото лидерство трябва да прояви смелост, включително и саможертва".

Биков допълни, че ако се сформира управление, трябва да се поддържа диалог с опозицията.

"Нашият формат не бива да бъде подценяван и отхвърлян. Реалистично е съставянето на правителство, което да изпълнява програма и което в различни моменти да се ползва с различен брой подкрепа от депутатите".

По думите му има проблем, който трябва да бъде решен, а не заобиколен.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648