Ток за всички ще има, но бизнеси ще фалират, предупреди министърът на икономиката

България 19.09.2022 09:12 Снимка: ДНЕС+

Ток за всички ще има, но бизнеси ще фалират, предупреди министърът на икономиката

Ток за всички ще има, но ще има и фалити на бизнеси. Тази позиция изрази пред Нова тв министърът на икономиката Никола Стоянов.

Той каза, че е трудно за служебно правителство да взема ключови решение, но кабинетът взема такива. Според Стоянив сега сме в пика на инфлацията. Повече от още 1-1,5% нямало да се вдигне инфлацията. У нас инфлацията е двойно спрямо тази в общността, както обясни министърът. Той очаква спад на цените на горивата и газа.

Икономическият министър смята, че в следващия месец-два ще видим поевтиняване на горивата. Много са факторите за високите цени, според него. Може би има презастраховане на различни нива, смята Никола Стоянов. Икономиката ни е най-зависима от ЕС. 60-70% от продукцията ни отива за ЕС. Той подкрепя санкциите срещу Русия.

Относно сблъсъците с Корнелия Нинова той каза: "Когато виждам документи, няма как да мълча". Във войни между президента и Корнелия Нинова няма как да се намесвам, подчерта Стоянов. Той изтъкна, че няма лична вендета с Корнелия Нинова, просто тя била министър на икономиката преди него. Ако Румен Радев беше преди мен министър, ако е правел такива неща и него щях да подгоня, изтъкна той.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648