Терзиев на Конференцията по сигурност, говори за „ролята на градовете в опазването на демокрацията“

България 19.02.2024 10:22 Снимка: ДНЕС+

Терзиев на Конференцията по сигурност, говори за „ролята на градовете в опазването на демокрацията“

Конференцията по сигурност в Мюнхен събра световния политически елит и за мен беше огромна чест да приема поканата за участие в панела за ролята на градовете в опазването на демокрацията, обяви в профила си във Фейсбук кметът на София Васил Терзиев.

„Институциите трябва да възстановят доверието на обществото в тях - това е една от най-важните им роли в опазването на демокрацията. Този процес започва от откритостта, затова за нас е ключово да работим пред очите на хората. Няма да спра да повтарям, че прозрачността е най-добрият лек срещу корупцията. В дискусията многократно ме питаха кое е първото най-важно нещо, което искате да направите? Моят отговор е: да въоръжим хората с информация, за да могат да участват наравно с нас в управлението на града. Без информация гражданите няма как да участват в дискусиите и в процесите. Започват да не вярват в институциите и да стават апатични“, разсъждава кметът.

Според него това, което е наследил, е липсата на всякаква връзка между гражданите и общината, между бизнеса и общината.

„И това очевидно е било нарочно - да има община, която е силно зависима от централното правителство, райони, които зависят напълно от централната община. Така създаваш система на пълен контрол – без комуникация, без връзка с хората. И се създават предпоставки за корупция,  която е най-големият враг на демокрацията. Развитата икономика защитава демокрацията. Приоритетна тема за мен е стимулирането на местната икономика и как да бъде намалено неравенството в доходите. За да намалим неравенствата, е важно какви инвеститори ще привлечем. Бизнес, който да инвестира и да бъде отговорен към обществото, да инвестира в образование. Защото само така ще имаме стабилна независима икономика, която работи за всички“, обяснява още Васил Терзиев.

CHF CHF 1 2.013
GBP GBP 1 2.28956
RON RON 10 3.93393
TRY TRY 100 5.68004
USD USD 1 1.83612