Свиневъдите искат спешна среща с министъра на земеделието

България 23.08.2021 13:06 Снимка: ДНЕС+

Свиневъдите искат спешна среща с министъра на земеделието

От Асоциацията на свиневъдите в България настояват за спешна среща с Министерството на земеделието, за да се очертае развитието на сектор земеделие и животновъдство за 10 или 20 години напред. Според тях трябва да се преразгледа и начинът, по който се тълкуват европейските директиви за борбата с африканската чума по свинете, съобщава БНТ.

В Южна България за три дни бяха потвърдени 3 огнища. Според свиневъдите животните не трябва поголовно да се избиват, защото това ще доведе до масови фалити в бранша. Те призовават да има нов подход при борбата с африканската чума. За да няма сътресения в животновъдството, според свиневъдите, трябва да има цялостна концепция за развитието на сектора.

„Ако има едно заразено животно, да се изолира, да се унищожи, другите да се следят, да не се унищожават. Трябва да има една дългосрочна стратегия за развитието на земеделието в България за 10, 20, 30 години, а не да работим на парче, да се дават огромни субсидии, примерно, на хора които са вече светлинни години напред – зърнопроизводителите, а пък ние постоянно да сме на ръба на оцеляването.“ коментира пред БНТ изп. директор на свинекомплекса в село Голямо Враново Вихрен Димитров.

Според него има дисбаланс в земеделието и държавата трябва да се намеси, за да защити интересите на българските производители и потребители.

Неясен остава и начинът, по който болестта е проникнала в свинекомплексите при всички мерки, които се вземат. Преди 2 години като разпространители на заразата бяха посочени и домашните прасета, какъвто е и сега единият случай в Пазарджишко./tribune.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448