Столичният общински съвет отхвърли доклада за актуализация на бюджета на София

България 13.06.2024 14:52 Снимка: ДНЕС+

Столичният общински съвет отхвърли доклада за актуализация на бюджета на София

Столичният общински съвет отхвърли доклада за актуализация на бюджета на Столичната община с мотива, че някои от общинските съветници не са се запознали в детайли с предложението.

Зам.-кметът по финанси Иван Василев е един от вносителите. Пред журналисти той обясни, че в доклада са направени корекции в бюджета, за да може медицинските сестри да получат своето достойно възнаграждение.

По думите на Василев кметът на София Васил Терзиев е постигнал това, което много кметове и правителства не са могли да направят.

Василев обясни, че разчитат след проведените избори на 9 юни да се състави отговорно правителство, което да реши да даде необходимото възнаграждение на медицинските служители. Той допълни, че при евентуално отпуснати пари от държавата Столичната община ще внесе допълнителна актуализация към бюджета.

Също така се регламентират средства за автотранспорта и електротранспорта, с които да се покрият натрупаните през годините задължения, както и допълнителни 5 млн. лева за текущи ремонти на инфраструктурата на столицата. Василев призова общинските съветници за подкрепа.

Общинските съветници от групата на ГЕРБ-СДС обясниха, че обещаните пари за медицинските служители в детските градини и яслите в столичното общинско здравеопазване не пристигат вече трети месец. На 24 април столичният кмет сключва колективен трудов договор без да оповести, че парите все още не са постъпили, заяви общинският съветник от ГЕРБ-СДС Антон Хекимян.

"Стигаме до юни, когато Терзиев иска от СОС да подкрепим доклад за промени в разходната и приходната част, с която да бъдат отпуснати 17 млн.лв. от бюджета на Столичната община", посочи Хекимян.

CHF CHF 1 2.00495
GBP GBP 1 2.32712
RON RON 10 3.93591
TRY TRY 100 5.42451
USD USD 1 1.79319