Столична община сезира ДНСК за незаконно строителство на бул.„8 декември“ в район „Студентски“

България 22.07.2021 15:20 Снимка: ДНЕС+

Столична община сезира ДНСК за незаконно строителство на бул.„8 декември“ в район „Студентски“

Столична община ще предяви по съдебен път всички разходи, свързани с увреждането на публичната инфраструктура и укрепването на изкопа

Проверка на Столична община и район „Студентски“ на състоянието на пропадналото пътно платно и тротоар на бул. „8 декември“ в следствие на строителна авария на частен обект установи, че на място е излят подложен бетон на дъното на изкопа, положена е арматура за изливане на фундаментна плоча и колони, за което няма одобрени проекти и разрешение за строеж. За извършеното незаконно строителство Столична община сезира ДНСК.

Проверката, назначена със заповед на кмета на София Йорданка Фандъкова, констатира, че инвеститорът не е възстановил пропадналата публична инфраструктура вследствие на строителната авария и към момента движението не може да бъде възстановено.

В началото на годината при строителна авария на частен обект на ул. „8-ми декември“ се срутиха изкоп, тротоар и част от уличното платно на булеварда. Собственик на терена са „МД Строй 07“ ЕООД и „МД Строй 3000“ ЕООД.

Със заповед на РДНСК незабавно са спрени всякакви строителни дейности и са дадени предписания за мерки за обезопасяване и укрепване на изкопа.

Предходни проверки през годината констатираха, че собственикът на терена не предприема нужните действия за отстраняване на аварията, което да позволи възстановяване на движението по бул. „8 декември“.

Столична община ще предяви по съдебен път всички разходи, свързани с увреждането на публичната инфраструктура и укрепването на изкопа.

Стесненият път на бул. „8 декември“ придоби популярност след протестите на инфлуенсъра Любо Жечев. В деня на парламентарните избори той заставаше зад гърбовете на политиците и настояваше те да се ангажират с проблема и бързото намиране на решение./tribune.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448