Спасиха изгубили се туристи в Балкана край Котел с помощта на мобилната локализация AML

България 29.05.2024 19:03 Снимка: ДНЕС+

Спасиха изгубили се туристи в Балкана край Котел с помощта на мобилната локализация AML

Пожарникари, полицаи и планински спасител спасиха двама туристи, загубили се снощи в Балкана край Котел благодарение на внедрената в "Национална система 112" разширена мобилна локализация (Advanced Mobile Localization - AML).

Сигналът за инцидента бил подаден в 19:49 ч. вчера на телефон 112. Мъже на 72 и 65 години съобщили, че са се изгубили в местността Римско кале, но не знаят точното си местонахождение и разполагат с един мобилен телефон, чийто оставащ заряд на батерията е нисък. Операторът ги локализирал по сигнала на мобилния телефон и незабавно осъществил координация между Планинска спасителна служба, местната пожарна служба, ЦСМП-Сливен, ОДМВР-Сливен и дежурни в община Котел и Областната администрация в Сливен.

Организираната издирвателна акция приключила успешно около 00:30 ч. Екипи на РСПБЗН-Котел и ПСС-Сливен са стигнали до двамата туристи и са ги извели на главния път.

"Те са знаели къде се намират, но явно са се дезориентирали и не са могли да намерят пътя за връщане, защото през цялото време са държали връзка с дежурния и са обяснявали къде точно се намират, за да отидат при тях пожарникарите", каза говорителят на областната полиция Първолета Мандинска и допълни, че е било и тъмно.

Туристите са били открити в добро здравословно състояние.

Услугата AML бе внедрена в "Национална система 112" в началото на месец февруари 2022 година. Тя е част от новите операционни системи на смартфоните, която автоматично активира местоположението на обаждащия се и го изпраща до телефон 112 в случай на инцидент, с което се оптимизира времето за реакция и оказване на помощ.

Подаваната информация е достъпна само за операторите на спешния телефон и са спазени изискванията на националното законодателство по защита на личните данни и регулаторните изисквания e-Privacy DIRECTIVE и GDPR, уточняват от МВР.

CHF CHF 1 2.05617
GBP GBP 1 2.3135
RON RON 10 3.93029
TRY TRY 100 5.59171
USD USD 1 1.82532