Собственикът на фермата за лаври в Лозен отрича да цапа

България 25.10.2021 19:46 Снимка: ДНЕС+

Собственикът на фермата за лаври в Лозен отрича да цапа

Не бихме могли да се съгласим с всички неверни коментари и лъжи, които директно атакуват нашата репутация и поставят под въпрос законността на нашите действия. Това се посочва в официална позиция на собственика на фермата за насекоми в село Лозен - "НАСЕКОМО", по повод възникналото напрежение в последните дни и притесненията на местните.

От фирмата обаче заявяват своето уважение към жителите и правото им да изразят тяхната гледна точка и изразяват готовност за диалог с хората от селото. Целта е по мирен път да бъде представена коректна информация, която свидетелства, че собственикът е спазил всички законови процедури във връзка с опазването на околната среда и най-вече, че проектът няма да навреди на качеството на живота на местните по никакъв начин.

От "НАСЕКОМО" са категорични, че не извършват никакви производствени дейности на място и към този момент не са внасяли мухи и ларви на обекта, от който не излизат никакви емисии (включително миризми и зловония).

Те подчертават, че дейността им е строго регламентирана и контролирана от БАБХ, както и синхронизирана с изискванията на европейските структури. Насекомите се изхранват само с позволени от ЕС продукти.

В с. Лозен ще бъдат използвани пшенични трици (вторичен продукт от производство на брашно). Триците са сухи, нямат миризма и се снабдяват от регистрирани мелници. За изхранването на ларвите е забранено да се използват плът от други животни или насекоми, отпадъци от всякакво естество, както и фекална маса и ние строго спазваме тези регулации, подчертава се в позицията.

Те отричат при производството да депонират остатъци от разлагащи се ларви.

"Цялата маса на ларвите, които отглеждаме, се използва за производство на крайни продукти и няма никакви остатъци (включително и от органична маса). Произвеждаме протеин и масло от насекоми, които се използват като съставка в храни за домашни любимци. Остатъците от производството продължават своя живот като естествен почвен подобрител, използвана от много български биоферми в България. Нашето производство е безотпадно - освен гореизброените продукти не остават никакви органични или други отпадъци. Изключение правят битовите отпадъци, които не са пряко свързани с производствения процес", поясняват от фирмата.

Относно обвиненията, че домовете на местното население са нападнати от мухи, те подчертават, че видът мухи естествено се намира в България от няколко години и не е повод за притеснение. Освен това този вид мухи няма интеракция с хора и с човешката среда за разлика от други насекоми.

От "НАСЕКОМО" посочват, че нито в България, нито в ЕС не съществува забрана за разполагане на подобни фабрики в близост до населени места.

Те уверяват, че спазват всички закони, правила и процедури, валидни в страната. Компанията е стартирала процеса на кандидатстване през май 2021 г. и е завела съответната документация в РИОСВ в началото на юни. Екоинспекцията не е установила пречки за дейността. Като следваща стъпка, компанията е внесла документите си в искане на разрешително за строеж и промяна в статуса на настоящата сграда в общината в края на септември.

На 20 октомври от фирмата са изпратили писмо до неправителствената организация Сдружение "Развитие за Лозен" в опит да разяснят повече за използваните технологии.

Те са се обърнали и към кмета на с. Лозен да съдейства за провеждането на диалог с местното население, за да имат възможност да съобщят достоверна информация за дейността си.

От фирмата изразяват надежда, че ще могат да проведат разумен разговор с всички заинтересовани граждани със съдействието на местната власт./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448