Служебното правителство прие окончателно Плана за Възстановяване, утре го праща в Брюксел

България 14.10.2021 13:38 Снимка: ДНЕС+

Служебното правителство прие окончателно Плана за Възстановяване, утре го праща в Брюксел

Страната ни е невъзможно да получи авансово плащане по Плана, тъй като той няма как да бъде одобрен до края на годината

Служебното правителство прие окончателно Плана за Възстановяване и устойчивост. Министрите са обсъдили документа преди утре той да бъде пратен на ЕК.

Общият ресурс по него се равнява на 12,9 млрд. лв.

Отделно се очакват 8,1 млрд. лв. допълнителни инвестиции и реформи. Така общият ефект върху българската икономика възлиза на 21 млрд. лв. в следващите 6 години, обясни на брифинг вицепремиерът Атанас Пеканов.

Той обясни, че в плана имало 46 реформи и 59 инвестиционни проекта.  

Спрямо априлската версия има 13 нови проекта и много реформи, основно в сферите здравеопазване, правосъдие, върховенство на закона, енергетика, образование, социална сфера, бизнес среда.

Относно крайната дата за затваряне на въглищните централи у нас заради Зелената сделка, Пеканов поясни, че е въпрос на преговори с Европейската комисия.

2038 г. и 2040 г. са индикативни дати, като страната ни ще преговаря за 2040 г.

„България работи по въпроса първите средства от механизма да дойдат още в края на 2021 година, но това е също въпрос на преговори“, уточни Пеканов.

От своя страна Стефан Янев изрази надежда от своя страна, че с представянето на обновения План пред ЕК ще бъде отворен пътят за свежи пари към българската икономика за възстановяване, дигитализация и развитие.

В началото на октомври експерти сигнализираха, че вече е късно да получим аванс от парите на Европа, защото регламентът е ясен - страните имат право да получат аванс само ако плановете са одобрени от Комисията и Съвета до 31 декември 2021 г.

Комисията има два месеца за оценка, а Съветът още един, за да вземе решение за съответствие на плана. 

След това - в двумесечен срок, се прави авансовото плащане от 13% от цялата стойност на включените в плана реформи и проекти./tribune.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448