След години на тъмно: Слагат осветление на входа на Благоевград

България 19.03.2023 14:27 Снимка: ДНЕС+

След години на тъмно: Слагат осветление на входа на Благоевград

След години на тъмно, община Благоевград ще постави ново осветление на главния път Е-79 край града. Пътният участък е околовръстен на Благоевград и през него преминават хиляди автомобили. Не липсват и много пътни инциденти през годините.

Околовръстният път на Благоевград е неосветен от години. И до днес, тук през нощта е трудно преминаването с автомобил, тъй като видимостта е слаба. Често има и неправилно пресичащи хора.

През годините имаше и няколко инцидента с жертви и пострадали. Последният е от преди година, когато млад мъж загина, удряйки се с автомобила си последователно в мантинела и един от стълбовете в началото на града. Откакто е премахнато осветлението, в тъмните часове на денонощието живота си загубиха и няколко неправилно пресичащи пешеходци.

Участъкът е с дължина четири километра, като започва от антените преди Благоевград и завършва при квартал "Струмско". Проверка през 2016 г. е установила, че монтираните през 70-те години осветителни тела са изгнили и ръждясали. Тогава пътноподдържащата фирма ги премахва, защото представляват опасност за преминаващите под тях автомобили.

Трафикът в участъка е изключително натоварен, тъй като поема потока от автомобили както от града, така и от близките населени места.

След няколко неуспешни опита на предишни ръководства, сега община Благоевград е успяла да вземе собствеността върху стълбовете, на които бяха монтирани лампите. Те вече са въведени като актив на Общината, което и дава право да се разпорежда с тях и съответно да ги ремонтира.

„Намерението ми е да осветим града и когато идват хората... това е лицето и входът на града. Когато хората минават дори, ще могат да го виждат това цялото осветено. Говорим за нещо модерно, с фотоволтаична система, осветителните тела, съответната трайност. Да направим нещо наистина ново. Като модел и образец за това какво трябва да се случи в следващия период. А и ще спечелим всички от това", коментира Илко Стоянов – кмет на община Благоевград.

Местните жители настояват осветлението да бъде ремонтирано колкото се може по-скоро, тъй като според тях Благоевград е единственият град в България, който няма улично осветление при влизането в него.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648