След 7 клас вече има „Програмиране на изкуствен интелект“, „Цветарство“ и „Ветеринарен лаборант“

България 03.05.2024 18:49 Снимка: ДНЕС+

След 7 клас вече има „Програмиране на изкуствен интелект“, „Цветарство“ и „Ветеринарен лаборант“

Изпитите за седмокласниците са през юни

„Програмиране на изкуствен интелект“, „Продавач-консултант“, „Подпомагане на възрастни“ - това са част от новите специалности за седмокласниците.Учениците могат да кандидатстват още за „Цветарство“, „Сценичен костюм“ и „Художествена тъкан“.

Близо 2400 паралелки в гимназиите са заложени в план-приема за предстоящата учебна година. 60% от тях са професионални, пише bTV.

За да е сигурен, че ще успее по пътя си към мечтаната професия, седмокласникът Максимилиан се подготвя за матурите с уроци в клас и с частни.„Представям си се като специалист в IT сферата и мисля, че ще бъда успешен там“, каза Максимилиан, ученик.

За бъдещите осмокласници се подготвят и в лабораториите на Химическия техникум в Бургас. Там практика ще карат приетите в новата специалност „Продуктова информация“.

„Има голямо търсене на пазара на специалисти, които не само да продават тези продукти в парфюмерии и козметики, ами да разбират техния състав“, заяви Анита Манолова - преподавател по специални технологии, ПГХТ „Aкад. Н. Д. Зелинский“.

„Ще помагаме след време по свой начин, зависи къде започнем работа, дали и в някоя екологична пречиствателна станция, или нещо такова“, обясни Слава Къдрева – ученичка в 12 клас, ПГХТ „Aкад. Н. Д. Зелинский“.

В София пък учениците могат да бъдат „Помощник - възпитател в отглеждането и възпитанието на деца“. Кандидатстват с матурите и оценки от училище. Така ще учат засилено анатомия, професионална етика, законодателство. Практиката им ще е в детски градини.

Гимназията предлага и специалност „Ветеринарен лаборант“.

„Броят на домашните любимци расте. Броят на клиниките расте. И си мислим, че има нужда. Могат да работят в лаборатории, в кабинетите, в частните ветеринарни кабинети и клиники“, казва Иванка Станчева.

Изпитите за седмокласниците са през юни.

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.3227
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.60689
USD USD 1 1.83027