След 3 часа спорове: Депутатите приеха името на измененията в Изборния кодекс

България 24.11.2022 15:59 Снимка: ДНЕС+

След 3 часа спорове: Депутатите приеха името на измененията в Изборния кодекс

Всички тези процедури дoведоха до това да не може да се приеме единственото безспорно нещо - наименованието, ядоса се председателстващият последната част от заседанието Росен Желязков

Повече от 3 часа депутатите спориха за изборните правила по същество, макар дебатът официално да бе само за наименованието на законопроекта за изменения в Изборния кодекс.

Малко преди съвсем да изтече времето за работа на депутатите, Иван Ченчев от БСП предложи дебатите по заглавието да бъдат прекратени. Асен Василев от "Промяната" обаче напомни на председателстващия в момента Росен Желязков, че това вече е гласувано по предложение на ГЕРБ и не е било прието. Всяка процедура подлежи на гласуване, настоя обаче Желязков и даде шанс да депутатите да гласуват отново.125 депутати гласуваха за, а 95 бяха против, след което се наложи ново прегласуване. При повторния опит мнозинството отново прие да прекрати разискванията по заглавието на законопроекта.

Никола Минчев от "Промяната" обяви, че първото искане за прекратяване на дебата не е минало, за да може Корнелия Нинова да направи изказването си. И обвини мнозинството, че е постъпило нечестно и некоректно.

Мирослав Иванов от ПП посочи, че е имало почивка, а парламентът вече е извън времето на пленарното заседание и всяко гласуване вече ще е нелегитимно. И отново повтори, че имат списък с депутати, които искат изказвания. Според него е имало само едно изказване от парламентарната им група. И обвини шефа на НС, че не дава думата на народните представители, нито пък спазва правилника. "Има толерантност към коалиционните партньори от хартиената коалциия. Г-жа Нинова се изказва 10 мин. при ограничение от 5 мин.", обвини мнозинството Иванов, а съпартийците му отново наскачаха от местата си.

Йордан Цонев от ДПС обяви, че вместо 15 мин. почивката е била половин час. "Важно е в колко часа продължава заседанието и това е регистрирано. Разискванията са прекратени", отсече той. Според него вече следва гласуване, дали ще е днес или утре, няма значение. Според него само един народен представител от ПП се е изказал по същество, а другите са минали през процедури.

Мисля да прекратим това, с което започнахме, опита се да въдвори ред председателстващият Росен Желязков. "Цял ден се упражняваме в т.нар. злоупотреба с правото. Използваме определен инструмент в правилника с цел, обратна на тази, с която е създаден. Всички тези процедури доведоха до това да не може да се приеме единственото безспорно нещо - наименованието. Целият ден посветихме на тези безплодни процедури", обобщи той. И обяви, че ще подложи на гласуване наименованието. А от ПП отново наскачаха край трибуната. 123 гласуваха "за", 36 - "против" и така в крайна сметка поне името на закона мина. 

"Гласувах против заглавието, защото искам да изразя несъгласието си с начина, по който се предлагат тези промени. Трябва да предложим ясен и разбираем законодателен процес, по  който се въвеждат тези промени. Няма да стане с обръщане с хастара на приет на първо гласуване законопроект и 18-часови заседания", заяви Никола Минчев. А програмата за парламентарния контрол така и не бе изчетена, за сметка на това ще бъда качена на сайта на парламента.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648